Hoppa till huvudinnehåll

Varje dag ger tio människor sina nätbankskoder åt skurkar

Nätbankskoder.
Nätbankskoder. Bild: Yle nätattack

Varje dag ger tio personer sina nätbankskoder till skurkar som antingen tar snabblån på offrets bekostnad eller överför pengar från offrets konto till en utländsk bank. Brottslingarna har hittills lyckats stjäla över 330 000 euro, uppger polisen.

Polisen varnar för bluff-sms som skickas ut i indrivningsfirmorna Lindorffs och Svea Perintäs namn. Det är både sms och e-postmeddelanden som har skickats ut.
I meddelandet ber man kunden logga in på en falsk webbsida med sina nätbankskoder. På den falska webbsidan Perintäpalvelut, indrivningstjänster, ber man kunden (läs:offret) att logga in med sina nätbankskoder via Nordea, Osuuspankki eller Aktia sparbanken.

Trots polisens varningar är det omkring tio personer som varje dag uppger sina nätbankskoder på Perintäpalvelut webbsidan. Skurkarna har sammanlagt tagit snabblån på över 300 000 euro och överfört över 30 000 euro från offrens konton till utländska banker.

Samma person har fiskat också i Tullens namn

Tiotals människor tros ha lyft och överfört pengar från offrens konton. Personerna misstänks nu för grov penningtvätt. Polisen har lyckats beslagta över 160 000 euro av de stulna pengarna.

Under våren har liknande bluffmeddelanden skickats i Itellas och Tullens namn. Samma person misstänks ligga bakom bedrägerierna i indrivningsfirmornas, Itellas och Tullens namn. Personen har häktats i sin frånvaro.

Har du matat in dina koder på en suspekt sida?

Om du redan har matat in dina nätbankskoder på en suspekt sida lönar det sig att kontakta den egna banken. Bluffmeddelanden kan vidarebefordras till Kommunikationsverkets center för cybersäkerhet, som sedan lägger ner den förfalskade webbsidan. Adressen dit är cert@viestintavirasto.fi

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen