Hoppa till huvudinnehåll

Sex gör comeback i Kina

Kinas enda sexmuseum.
Kinas enda sexmuseum. Bild: Björn Ådahl erotik

I tysthet tittar unga par på kopior av tusen år gamla sexleksaker. Sedan förflyttar de sig till ett rum där de kan beundra gamla porslinsmålningar som i många länder skulle klassificeras som pornografiska.

Av ungdomarnas miner att döma är de synnerligen fascinerade av det som de ser.

Ungdomarna befinner sig i det enda museet i Kina som är ägnat enbart åt sex. Det är beläget på en osannolik plats i en liten ort vid ingången till en populär naturpark i södra Kina.

Naturparken är berömd för sina bergsformationer som ser ut som könsorgan. Tanken är att de som ser de här formationerna ska inspireras till att också besöka museet.

Prislista till sexmuseet i Kina.
Prislista till sexmuseet. Prislista till sexmuseet i Kina. Bild: Björn Ådahl erotik

Finland representerat

I en vitrin hänger fyra homoerotiska teckningar av Tom of Finland. Att teckningarna visas på museet är förvånande, för homosexualitet är ett ämne som fortfarande är tabubelagt i Kina. Det kan sägas åskådliggöra hur progressivt det här privata museet är.

Besökarna får veta att sexualitet för det mesta har hyllats under landets långa historia. Det görs också klart att dagens puritanska attityder till sex egentligen inte hör hemma i Kina.

Skadligt smussel

Museet har öppnats av en affärsman från trakten som anser att sexualupplysningen försummas i Kina. De äldre generationerna är i regel synnerligen konservativa när det gäller sexualitet, och i de flesta skolorna får eleverna ingen upplysning om ämnet.

- Det är bättre att prata öppet om sex så att föräldrar kan informera sina barn om vad det är frågan om, säger Zhang Yanhong, som arbetar på museet.

Zhang konstaterar att den allmänna okunnigheten har lett bland annat till att en massa unga kvinnor tvingas att göra aborter då de inte har känt till att de kan bli gravida. Ofta görs de här aborterna i olagliga kliniker där hygienen är bristfällig.

Demonstration av sexpositioner.
Exempel på sexpositioner. Demonstration av sexpositioner. Bild: Björn Ådahl erotik

Förändrade attityder

Zhang säger att det är vanligt att kineserna har sex för första gången när de är 18 år gamla. Då flyttar många bort hemifrån för att studera eller för att jobba utanför hemorten.

- Få föräldrar accepterar att deras barn har sex i deras hem. Först när de lämnar hemmet upplever ungdomarna att de är fria och kan göra vad de vill, berättar Zhang.

Gallupar visar mycket riktigt att en klar majoritet av dagens ungdomar till skillnad från sina föräldrar anser att det är acceptabelt att ha sex innan de gifter sig. Mer än hälften klagar på att de inte har fått tillräcklig sexualupplysning.

Björn Ådahl, Danxiashan, södra Kina

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes