Hoppa till huvudinnehåll

Det medeltida Åbo för staden till år 1491

Skådespelare i medeltida utstyrslar
Skådespelare i medeltida utstyrslar Bild: Yle/Lotta Sundström det medeltida åbo

I Åbo är det medeltida stämning denna vecka då evenemanget Det medeltida Åbo kör igång på torsdagen och pågår fram till söndagen.

Det medeltida Åbo är ett årligen återkommande evenemang som består av fyra olika delar: medeltidsmarknaden på Gamla Stortorget samt medeltida evenemang i Domkyrkan, Åbo slott och i museet Aboa Vetus & Ars Nova.

På Gamla Stortorget lever man sig in i ett visst årtal varje år, berättar producentpraktikant Bettina Westerholm. I år kan besökare se skådespelare uppföra händelser från år 1491. Det året fanns det mycket att bygga upp igen efter en stor brand under våren och hamnarbetare hade gått i strejk eftersom köpmännen från Danzig vägrat betala den överenskomna ersättningen. Riksföreståndaren Sten Sture anländer till Åbo för att lösa tvisten, vilket väcker mycket uppståndelse bland stadsborna. Dramat komplettaras av att en fånge som rymt från Åbo slott gömmer sig i staden.

Kring hundra försäljare finns på plats. På området för arbetsuppvisning kan man följa med bland annat tvålkokning och smeders arbete. Vid torget finns det också ett stort område med olika aktiviteter för barnen.

-Prinsesskolan har i år fått sällskap av en riddarskola, på barnens egen begäran från ifjol, berättar Westerholm.

På Åbo slott har man på lördagen möjlighet att bekanta sig med det västra tornet med utsikt åt alla vädersträck. Tornet är ett av de områden som man kan besöka på lördag men som vanligen inte är öppet för allmänheten. För barnen ordnas en käpphästtävling och tornerspel där bland annat fäktning ingår.

I domkykan ordnas flera rundvandringar och konserter och dessutom en nattvard i medeltidsstil. Också Aboa Vetus & Ars Nova erbjuder specialguidningar i samband med evenemanget. I museet kan man bekanta sig med kvinnornas, både de välbärgades och mindre lyckosammas, liv under medeltiden.

Evenemangets fullständiga program finns här.

Det medeltida Åbo arrangeras av föreningen Turun Suurtorin keskiaika ry, Åbo Museicentrum, museet Aboa Vetus & Ars Nova samt Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet.