Hoppa till huvudinnehåll

Effekterna av högt blodtryck varierar, antyder studie

Läkare kollar blodtryck
Läkare kollar blodtryck Bild: YLE/Jessica Edén blodtrycksmätning

De skadliga effekterna av högt blodtryck på hjärnan och minnet varierar beroende på i vilket skede av livet man har högt blodtryck, antyder en färsk studie.

De som har högt blodtryck i medelåldern kan få minnesproblem om deras diastoliska blodtryck (det lägre uppmätta värdet) sjunker när de blir äldre, visar studien som Finska Läkarföreningen Duodecim rapporterar om.

De som har högt systoliskt diastoliskt och blodtryck när de är äldre löper för sin del en större risk att ha drabbas bland annat av mikroblödningar i hjärnan, i synnerhet bland dem som inte hade högt blodtryck i medelåldern.

Över 4 000 äldre demensfria män och kvinnor i Reykjavik på Island deltog i studien. Deltagarnas blodtryck kontrollerades då de var i genomsnitt 50 år gamla och på nytt då de var i genomsnitt 76 år gamla. Samtidigt undersöktes deltagarnas hjärnor med magnetröntgen.

Läs också