Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomin fast i fastigheterna - men köpare saknas

En skylt med texten Hälsocentral/Terveryskeskus.
Bland annat hälsostationen i Houtskär är en av de fastigheter staden vill sälja. En skylt med texten Hälsocentral/Terveryskeskus. Bild: Yle/Johanna Ventus hälsocentral houtskär

Enligt fastighetschefen är det ytterst viktigt för Pargas ekonomi att staden säljer så många fastigheter som möjligt. Men vem som ska köpa stadens alla, i många fall fuktskadade, byggnader är oklart.

- Det är en förutsättning för framtiden. Stadens pengar räcker inte för en så här stor fastighetsmassa. Vi måste vidta radikala åtgärder för att spara pengar, säger fastighetschef Seppo Phil.

Just nu finns ett tiotal fastigheter på stadens försäljningslista. Dessutom har ett antal olika arbetsgrupper under våren utrett vilka fastigheter staden kan ha kvar i skärgården och på listan finns bland annat hälsogården och biblioteket i Houtskär och hälsostationen i Korpo.

Det finns planer att sälja biblioteket i Houtskär. Bild: Yle/Johanna Ventus kulturhus houtskär
Det finns också plamer på att sälja hälsostationen i Korpo Bild: Yle/ Nora Engström korpo hälsocentral

Enligt fastighetschefen är huvudsaken inte att få in pengar från försäljningen av fastigheterna utan att staden kan spara mycket pengar på att inte renovera byggnaderna. Till exempel räknar staden med att en försäljning av hälsostationen i Korpo kunde inbringa 140 000 – 180 000 euro. Om huset säljs sparar staden dessutom 190 000 euro i renoveringskostnader och behöver inte årligen lägga nästan 50 000 euro på underhåll. Totalt skulle det kosta staden över 20 miljoner att renovera alla fastigheter i Pargas.

fastighetschef seppo phil
Fastighetschef Seppo Phil tycker det är viktigt att Pargas kommer igång med fastighetsförsäljningen. fastighetschef seppo phil Bild: Yle/Johanna Ventus fastighets seppo phil

Beslut om fastigheterna väntas i höst men även om det redan fanns ett beslut att sälja så saknas köpare. Många av fastigheterna i fråga är fuktskadade och i stort behov av renovering. Hur stort är intresset för stadens fastigheter?

- Det är svårt att styra marknaden men alla fastigheter har ett värde. Nu behöver vi någon som ser möjligheter i fastigheterna. Antingen för eget bruk eller inom näringslivet, säger Phil.

Har någon sådan person tagit kontakt?

- Jag får hela tiden frågor om vilka fastigheter det finns till salu i skärgården, så visst finns det en efterfrågan.

Också för en fuktskadad kommunalbyggnad?

- Om läget är bra så finns det ett intresse.

Fastighetschefen förnekar ändå inte att det blir en utmaning att sälja fastigheterna med tanke på bostadsmarknaden just nu. Risken att man i slutändan står med flera osålda hus.

- Det är möjligt och det som är oroande är att marknaden ser ut att bli sämre. Det gör att det börjar bli bråttom att göra något. Ska fastigheterna säljas måste det göras så fort som möjligt, säger Phil.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland