Hoppa till huvudinnehåll

"Helt möjligt att hitta intresserade kirurger"

Michael Luther fortsätter kämpa för hjärtkirurgin.
Michael Luther fortsätter kämpa för hjärtkirurgin. Michael Luther fortsätter kämpa för hjärtkirurgin. Bild: Yle/Joni Kyheröinen michael luther

Det finns intresserade hjärtkirurger som kunde ansvara för verksamheten på Vasa centralsjukhus. Det säger Michael Luther (Sfp) som fortfarande hyser förhoppningar om en fortsättning för hjärtkirurgin.

Förra veckan gav Regionförvaltningsverket sitt senaste utlåtande i vilket det konstaterades att hjärtkirurgin på centralsjukhuset inte kan fortsätt i sin nuvarande form. Med andra ord måste man anställa egna hjärtkirurger. I dagsläget köper man tjänsterna av företaget Satucon från Kuopio. Men det avtalet går ut den sista juni.

Hur ser Michael Luther (Sfp), ledamot i sjukvårdsdistriktets fullmäktige, på det här utlåtandet?

- Det intressanta är att Regionförvaltningsverket egentligen inte förbjuder något. De sätter inga förbud. De säger att det inte är bra att fortsätta med bara inhyrda kirurger och att om man vill fortsätta måste man hitta ett annat system där man har en ansvarig kirurg, säger Luther.

Det finns intresserade kirurger

Luther har genom hela debatten om hjärtkirurgins vara eller icke vara tagit ställning för en fortsättning. Sjukvårdsdistriktet har försökt hitta egna hjärtkirurger men de försöken har kammat noll.

Men Luther anser att det är helt möjligt att hitta intresserade kirurger.

- Det är svårt, hjärtkirurger växer inte på träd. Men jag vet åtminstone två stycken som har visat intresse för att komma till Vasa och som skulle kunna ta det ansvar som Regionförvaltningsverket kräver.

Nu blir det hur som helst sommarpaus för hjärtoperationerna. Om man inte lyckas hitta egna kirurger eller lösa problemet på ett annat sätt, ska man då fortsätta som hittills, med inhyrda kirurger?

- Jag tycker att man kunde göra det för det har ju visat sig att det fungerar bra. Men jag är ganska säker på att Regionförvaltningsverket ingriper i såna fall.

Arbetsgrupp ska hitta lösningen

I morgon tisdag ska sjukvårdsdistriktets styrelse utse medlemmarna till en arbetsgrupp som ska fundera på hjärtkirurgins framtid. Gruppen ska förutom hjärtkirurgin också se över kärlkirurgin och lungkirurgin.

Det här är något som Luther anser att Regionförvaltningsverket har förbisett i sitt ställningstagande. Han frågar sig hur det blir med kärlkirurgin och lungkirurgin om hjärtkirurgin slopas?

Till tidningen Pohjalainen säger anestesiläkaren Tomi Sarkkinen på Vasa centralsjukhus att de akuta operationerna på Tammerfors universitetssjukhus förra året kostade mer än vad sjukhusets ledning har angett. Michael Luther har redan tidigare påstått att siffrorna inte stämmer.

- Det är ju problematiskt att slutledningarna grundar sig på felaktiga siffror, säger Luther.

Hur skulle han då beskriva relationen mellan sjukvårdsdistriktets styrelse och fullmäktige?

- På senaste fullmäktigemöte kom vi överens om att se framåt och försöka hitta en lösning. Men det är ju helt klart att det funnits en ganska stor spänning.

Hur länge orkar han själv fortsätta slåss för hjärtkirurgin på Vasa centralsjukhus?

- Jag vet inte hur länge men nog ska den finnas kvar. 5 500 patienter har opererats under de år som hjärtkirurgin har funnits här. Det är inga små grupper det handlar om.