Hoppa till huvudinnehåll

Sköldvik avfallscentral = 63 fotbollsplaner

Som bäst byggs en ny avfallscentral i Sköldvik. Meningen är att det skall bli en högklassig miljöteknisk central. Det förberedande arbetet inleddes redan för över 10 år sedan men ändå är den långt ifrån klar.

Vesa Heikkonen, vd för Östra Nylands Avfallscentral
Vesa Heikkonen Vesa Heikkonen, vd för Östra Nylands Avfallscentral Bild: yle/Lone Widestam heikkonen

Det är inte meningen att en massa avfall skall dumpas här utan man skall satsa på återvinning, berättar Vesa Heikkonen som är vd för Östra Nylands Avfallsservice. Vad som hämtas hit och hur det återvinns är ännu oklart. Återvinning av avfall är något som hela tiden utvecklas så det är svårt att säga exakt vad vi gör här i framtiden.

Hela området, som ligger vid Sköldviksvägen, borde bli klart om knappa 10 år och blir 50 hektar stort. Området är uppdelat i fem områden. Just nu är det första området under arbete.

sköldvik avfallscentral planering. Område 1 tas i bruk 2014
Den planerade avfallscentralen. Område 1 tas i bruk 2014. sköldvik avfallscentral planering. Område 1 tas i bruk 2014 sköldvik avfallscentral

- Dagligen kommer 12 långtradare med släp för att föra bort sand och grus. En typisk sommardag körs det mellan 2500 och 3500 ton bort från området.

Berg har sprängts redan i några år för att göra området mer ändamålsenligt för avfallsstationen.

- Det borde vara klart 2023 berättar Heikkonen. Då överlåts det sista området till Östra Nylands Avfallsservice. Exakt när vi tar emot avfall är ännu inte klart eftersom det inte är något bråttom i det här skedet, säger han.

Runt området byggs en skyddsvall för både ljudets och utseendets skull.

Det första området, som är fem hektar stort, skall stå klart i slutet av det här året.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland