Hoppa till huvudinnehåll

Talgoxarna Tintin och Pippilotta fick nytt hem

Farligt nära kattens gap - det var talgoxeungarna som Rea Sten fann på midsommardagen. Hon ville inte låta katten sluka dem så hon tog dem hem till sig, och där verkar de trivas.

På bordet i ett av rummen hemma hos Rea Sten i Vasa står en bur med galler. Ju närmare man kommer, desto mer stiger kvittrandet. Buren har nämligen två hyresgäster - talgoxarna Tintin och Pippilotta. Sten tyckte att de behöver var sitt namn.

Talgoxarna hade sitt bo under taket och Rea hittade dem på trappan. Ungarna har antingen hoppat ur boet eller blivit utknuffade. Talgoxar kan få många ägg och det kan bli trångt om saligheten i det lilla boet.

Rea Sten ville inte att katten skulle sluka ungarna så hon tog hand om dem. Till en början var de ynkliga, men efter några dagar är de mycket piggare.

- Jag matar dem varje dag och de växer så det knakar. De var helt skyddslösa då jag hittade dem och jag kände att jag måste ta hand om dem så att de klarar sig.

Trogna övervintrare

Rea Sten tar hand om talgoxeungarna en dag i sänder. Snart är de flygfärdiga och då måste de ut i naturen, säger Sten. Men innan det är det viktigt att de själva lär sig att plocka upp mat med näbben. Hittills har Sten endast matat dem med en pincett.

Hittills är de vana att bli matade, men Sten hoppas att de snart ska lära sig att plocka upp maten själv.

- Jag matar dem med havregryn och lite hårdkokta ägg. Det är viktigt att de får protein i sig, säger Sten.

Rea Sten uppskattar sällskapet och är mån om att sköta om dem. Talgoxarna överger oss inte till vintern utan finns hos oss året runt, säger Sten.

- Jag kanske präglar Tintin och Pippilotta så mycket att de väljer att stanna här nära mig i min trädgård. Det skulle vara trevligt.

Läs också