Hoppa till huvudinnehåll

Det jäser inom KD

Inrikesminister Päivi Räsänen.
Päivi Räsänen. Inrikesminister Päivi Räsänen. Bild: Lehtikuva partiordförande

Ordförande Päivi Räsänens framtid som KD-ledare står på spel i en märklig maktkamp inom partiet. Majoriteten av partistyrelsen har beslutat tillkalla ett extraordinarie partimöte för att ändra stadgarna. Men i själva verket vill man få Räsänen utbytt före riksdagsvalet nästa år.

Det säger veteranpolitikern Bjarne Kallis som ser beslutet i partistyrelsen som ett elakt dubbelspel. Han ogillar det sätt med vilket majoriteten i partistyrelsen försöker dra mattan undan Päivi Räsänen.

- Man skall säga rakt ut och inte komma med svepskäl om stadgeändringar, säger Kallis.

- Att byta partiordförande via ett extraordinärt partimöte är en fråga som man borde informera ordföranden om. Nu kom beslutet som en överraskning för Päivi Räsänen, säger Kallis.

Enligt tidningsuppgifter är tidigare Europaparlamentarikern Sari Essayh en stark kandidat för posten som ordförande. Sari Essayh sade på måndagen att hon tar ställning till en kandidatur först om hon blir tillfrågad.

Kritiken mot Päivi Räsänen hänger ihop med svaga valresultat. Bjarne Kallis är en av dem som har kritiserat Päivi Räsänen för hennes engagemang i en del moralfrågor som gjort att bilden utåt blivit alltför skev.

- Abortfrågor, frågor om homosexualitet och samkönade äktenskap etcetera är frågor som man förknippar med partiet. I sak har partiet rätt inställning, men partiet skall inte profilera sig så starkt i de här frågorna för då hamnar andra alldagliga och viktiga frågor i skymundan, säger Kallis.

Han efterlyser ändå rent spel av de inblandade och inte "rävspel” bakom ryggen på Räsänen.

"Inget dubbelspel"

- Vi har inte kört med något dubbelspel och inte heller försökt dra mattan under fötterna på Päivi Räsänen. Vi pratade väldigt öppet om vad vi tycker bör göras för att dra nyttan av det ”momentum” som uppstod efter EU-valet, kommenterar Tommy Björkskog, ordförande för KD:s krets i Egentliga Finland.

Björkskog vill kommentera ärendet, i egenskap av partistyrelsemedlem och som utpekad som en av de "skyldiga".

- Detta var inget svepskäl, men det var enda sättet att komma vidare med diskussionen om ett partiledarbyte, vilket vi framhållit vara målsättningen. Våra stadgar är skrivna så att vi inte kan ha partiledaromröstning på en extra partikongress om inte sittande ordförande avgår, därav detta beslut.

- Att denna diskussion kom som en total överraskning för Päivi stämmer inte heller, hon har fått signaler om detta från många olika håll, anser Björkskog.

- Jag vill ännu framhålla att vi som aktivt, under en lång tid, har pratat för ett partiledarbyte inte ser detta som ett misstroende för Päivi, hon har gjort ett bra jobb som ordförande och minister, men hon har suttit 10 år som ordförande och nu vore ett utmärkt läge ett ge stafettpinnen vidare.

Läs också: HS: Essayah ordförandekandidat i KD?

Läs också