Hoppa till huvudinnehåll

Förmånligt algtest utvecklas

Bild: YLE Åboland alger

Åbo universitet och forskningsorganisationen VTT håller på att utveckla ett snabbt, enkelt och förmånligt test som avslöjar gifterna i blågröna alger.

Den nationella algrapporten som Finlands miljöcentral publicerar varje vecka och Järviwiki ger information om det allmänna algläget, men desto noggrannare information om var de giftiga algerna finns fås inte.

- Medborgarna är intresserade av om till exempel vattnet vid den egna stugan eller simstranden för tillfället är giftigt av blågröna alger. Också myndigheterna är intresserade av exakt information, säger forskare Markus Vehniäinen vid Åbo universitets institution för biokemi.

Testet som utvecklas mäter mängden av de vanligaste gifterna i blågröna alger, det vill säga microcystin och nodularin.

- Gifter förekommer i ungefär varannan förekomst av blågröna alger och det går inte att se om algerna är giftiga eller inte. Gifterna kan bli kvar i vattnet en tid efter att algerna försvunnit, säger Vehniäinen.

Vattentestet kommer att vara i samma storlek som en febertermometer. Den fylls med vattnet och på några minuter visar testet om vattnet innehåller gifter.

Projektet har fått finansiering av Tekes för åren 2014-2015.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland