Hoppa till huvudinnehåll

Nämndordförande vill att Laura Räty ersätts så fort som möjligt

Maija Anttila, ordförande i Helsingfors social- och hälsovårdsnämnd lovar att ingen ska lämnas ute i vinterkylan.
Nämndordförande Maija Anttila säger att social- och hälsovårdsverket behöver en egen biträdande stadsdirektör. Maija Anttila, ordförande i Helsingfors social- och hälsovårdsnämnd lovar att ingen ska lämnas ute i vinterkylan. Bild: Yle/ Carina Bruun maija anttila

Social- och hälsovårdsverket i Helsingfors kan plötsligt komma att stå helt utan ledare. Verkschef Matti Toivola går i pension från oktober och biträdande stadsdirektören med ansvar för social- och hälsovårdsfrågor Laura Räty (Saml) blir minister och måste ersättas på något sätt. Ordföranden för social- och hälsovårdsnämnden Maija Anttila (SDP) säger att Räty borde få en ersättare rätt snart.

- Det skulle vara bäst att staden nu utser en efterträdare till Laura Räty för den perioden som hon är minister. Den pågår ända till våren och det är många månader innan posten tillsätts. Och vad händer därefter? Kanske Laura Räty siktar på riksdagen och därför vore det bäst att hon ersätts, säger Maija Anttila.

Tror du att man som biträdande stadsdirektör har möjlighet att sköta en annan biträdande stadsdirektörs uppgifter vid sidan om sina egna?

- Nej, ämbetsverket behöver sin egen direktör. Det är absolut nödvändigt.

Alternativet som har lyfts fram är att en annan biträdande stadsdirektör har hand om Rätys uppgifter till och med riksdagsvalet nästa år. De grönas gruppordförande Emma Kari sade i går måndag till Yle Huvudstadsregionen att Räty kanske inte behöver en ersättare för en så här kort period. Den allmänna bedömningen är att Räty nu kommer att be om tjänstledigt.

Helsingforsfullmäktige antas i augusti fatta beslut om vem som tar hand om Rätys uppgifter. De politiska grupperna ska fram tills dess förhandla om hur lösningen ska se ut.

"Vi kan inte vara utan chef så länge"

Vem som blir nu chef för social- och hälsovårdsverket torde enligt Maija Anttila klarna före jul.

- Verkschefsposten är ännu viktigare än posten som biträdande stadsdirektör och den måste tillsättas före julen. Vi kan annars stå utan ledare och då är det inte möjligt att hantera några ärenden.

Anttila säger att social- och hälsovårdsverket kan klara sig någon månad utan verkschef och direktör men därefter måste någon utses.

- Några månader går bra, men om vi länge är utan permanent ledare påverkar det jobbet. Det är fråga om stadens största ämbetsverk och det kan inte vara utan chef så länge.

Anttila påpekar att många stora frågor dessutom nu står på agendan.

- För social- och hälsovårdsverket är det tråkigt att Räty nu byter jobb eftersom det finns många stora ärenden under hösten. Men jag förstår att om man får dne här chansen så tar man den.

Bland annat kommer den nationella social- och hälsovårdsreformen att utformas under hösten - då under Laura Rätys ledning som social- och hälsovårdsminister.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen