Hoppa till huvudinnehåll

Också sopdykare har regler

Fregan fröjd
Fregan fröjd Bild: Axxell Utbildning Ab fregan fröjd

Dokumentärfilmsstuderanden Nina Nordström flyttar in på ett kollektiv i hopp om att kunna leva ett mer ekologiskt liv. Samtidigt provar hon på att ”dyka” efter sin mat från butikernas soptunnor för att konsumera så lite som möjligt.

Genom en videodagbok berättar hon för kameran om sina känslor och tankar kring livet i kollektivet. Feel-good dokumentären utspelar sig under två veckor då Nina gör sitt bästa för att smälta in. Hon märker att det i praktiken bor tre gånger fler människor i kollektivet än vad det sagts åt henne.

Den gröna soffan, som hon skulle få sova på, är oftast upptagen när hon kommer hem och även om det är roligt att ha en massa intressanta typer runt sig blir det tungt i längden.

På kvällarna åker hon från butik till butik i jakt på mat. Hon har lovat att laga mat till de andra som tack för att hon får bo hos dem. Alla är med och hjälper när hon bär hem säckar fulla med mat, men allt är inte så enkelt. Tydligen finns det regler också inom sopdykning.

Dok: Fregan fröjd (Fregan fröjd - eller mitt liv på den gröna soffan, Finland 2009)
Yle Fem torsdag 26.6.2014 kl. 21.55
7 dagar på Yle Arenan

Repris från 2011

Regi & manus: Nina Nordström
Produktion: Axxell City