Hoppa till huvudinnehåll

Äktenskapslagen: Jungner ångrar försening

Mikael Jungner ångrar sin försening.
Socialdemokraternas Mikael Jungner ångrar sin försening. Mikael Jungner ångrar sin försening. Bild: Lehtikuva jungner mikael

Socialdemokraternas Mikael Jungner ångrar djupt att han inte var närvarande på riksdagens lagutskotts möte på onsdag morgon. Utskottet röstade med siffrorna 10-6 nej till medborgarinitiativet om en könsneutral äktenskapslag.

Jungner, som är för en könsneutral äktenskapslag, försenade sig från mötet.

- Det känns som om jag skulle ha satt pucken i den egna buren i VM-ishockeyn.

Tre ordinarie medlemmar var frånvarande och ersättarna röstade emot medborgarinitiativet. Det påverkade ändå inte slutresultatet, som skulle ha blivit 9-8 om alla ordinarie medlemmar hade varit på plats.

9-8 är exakt samma siffror som då utskottet ifjol röstade emot en lagmotion om samma sak.

Medborgarinitiativet går ändå vidare till riksdagens stora sal då de som nu var på den förlorande sidan i utskottet gör ett motförslag.

- Vi som var i minoritet i dag kommer garanterat att ha ett motförslag på hösten, säger Svenska Folkpartiets Stefan Wallin.

Behandlingen av initiativet blir än mer krångligt om det skulle gå så att en majoritet av riksdagsmännen röstar för det. I så fall avgörs medborgarinitiativets öde slutgiltigt av riksdagens stora utskott.

Läs också:
Lagutskottet sade nej till samkönade äktenskap

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes