Hoppa till huvudinnehåll

Bomb exploderade utanför domstol i Kairo

Egyptens president Abdle Fattah al-Sisi
Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi berättade på tisdagen under en ceremoni att han inte tänker beblanda sig i domstolsbeslut. Egyptens president Abdle Fattah al-Sisi Bild: EPA abdel fattah al-sisi

Flera bomber exploderade runtom i Egyptens huvudstad Kairo under onsdagsmorgonen och orsakade panik bland befolkningen. Det är de första attackerna i huvudstaden sedan presidentvalet i maj, och våldsspiralen verkar öka.

Fem bomber sprängdes på olika metrostationer i staden.

Hittills rapporteras sammanlagt åtta människor ha skadats i explosionerna, som orsakade panik bland metropassagerarna.

Det verkar ha varit frågan om hemgjorda bomber, men ingen har tagit på sig skulden för attentaten.

En person skadades också när en bilbomb exploderade utanför Kairos domstol.

Ökat våld mot säkerhetsstyrkor

Attackerna är de första i Kairo sedan valet i maj där den förre arméchefen Abdel Fattah al-Sisi valdes till president.

a-Sisi ledde avsättandet av den förre presidenten Muhammad Mursi i juli i fjol efter att stora demonstrationer bröt ut mot honom.

Sedan dess har Mursis parti Muslimska Brödraskapet förbjudits och terroriststämplats av de nya makthavarna. Efter dödliga stormningar av Mursianhängarnas protestläger har det förekommit flera attacker mot främst säkerhetsstyrkor som poliser och militär i Egypten.

Sammanlagt 1400 personer dödades när protestlägren stormades, 15000 har fängslats och hundratals anhängare av Muslimska brödraskapet har dömts till döden i hastiga massrättegångar som har mötts av starka internationella protester.

Våldet sprider sig från Sinai

Från att främst ha förekommit på ökenområdena på Sinai har attackerna på sneare tid spridit sig till Kairo och Nildeltat och de militanta har urfört flera attacker som fått mycket uppmärksamhet i huvudstaden.

Myndigheterna beskyller Muslimska Brödraskapet för attackerna och har därför terrorlistat den islamistiska organsationen.

En al-Qaida-insiprerad jihadistgrupp på Sinai, Ansar Beit al-Maqdis (Jerusalems Partisaner), har tagit på sig skulden för några av de dödligaste attackerna på säkerhetsstyrkor.

De stod också för ett misslyckat mordförsök på inrikesministern i september i fjol.

En mer okänd jihadistgrupp, Ajnad Misr (Egyptens soldater) har också tidigare tagit på sig attacker mot polisstationer i Kairo.

Regeringen hävdar att militärerna har dödat kring 500 människor i attackerna, varav de flesta tillhörde säkerhetsstyrkor.

Presidenten vill inte ingipa mot journalistdomar

På måndagen dömdes tre al-Jazeerajournalister, bland dem en australisk medborgare, till minst sju års fängelse i en domstol i Kairo. De fälldes för att ha "spridit falsk information" och på det sättet hjälpt Muslimska Brödraskapet.

Omvärlden har skarpt kritiserat domarna vars bevisföring var tunn. Bland annat Australien vädjade till den egyptiska regeringen och bad att domarna skulle hävas, men president al-Sisi vägrade beblanda sig i domarna.

I London protesterade hundratals journalister mot domarna på tisdagen.