Hoppa till huvudinnehåll

Fusionsdags i Hangö 1976

Översiktsbild från Hangö
I första delen av Yle Västnylands sommarserie rör vi oss i Hangö. Översiktsbild från Hangö Bild: Hans-Erik Nyman hangöudd

Det är hösten 1976. Snart blir det kommunalval. Hangö skall slås ihop med mindre orter på Hangö udd, Tvärminne, Lappvik.

Ett nytt stor-Hangö innebär också att flera fabriker så som Koverhar, Rautaruukki och Forcit, kommer att ingå i nya Hangö. Sommarserien Alla tiders nyheter från Västnyland presenterar ett klipp som visades på tv före valet. Klippet kommer från ett långt tv-reportage som sändes inför en ännu längre politikerdebatt. Dåvarande stadsdirektören i Hangö Arvi Suvanto får mycket plats i reportaget.

Många saker låter som i dag. I slutändan av det nästan 40 år gamla inslaget hör vi också gatuparlamentet i Hangö.

Miss Sommar

Jazzig stämning och mycket tobaksrök - så kan man beskriva kvällen när Miss Sommar utsågs på Casino i Hangö sommaren 1962. Publiken fick rösta fram sin favoritkandidat och mellan varven blev det musik och dans. Herrarna fick bjuda upp misskandidaterna.

Journalfilmen följer med både publik, arrangörer och missar. Det var Ulla Långström som valdes. Hon fick 160 röster. Anne Kolster och Solveig Lindström kom tvåa och trea.

Undrar om någon minns vad bandet som spelar och deras solist hette.

Ryska gäster

Vi ska till Hangö en höstnatt 1941. Svenska frivilliga soldater tjänade på Hangöfronten. I början av augusti 1941 fick de finländska styrkorna som var kvar på Hangöfronten hjälp av omkring 800 frivilliga soldater från Sverige. Huvudparten av svenskarna tjänstgjorde vid den nybildade Svenska Frivilligbataljonen (SFB). Den kom att ingå i det finlandssvenska infanteriregementet IR 55.

I reportaget träffar vi bl.a. en svensk som åter en gång ska ta sig över till ryssarnas sida av fronten. Har de med sig en krigsfånge från ryska sidan av Hangö, en "gäst", när de kommer tillbaka?

Vi får också en glimt från ett fältlasarett i fortsättningskrigets Hangö. Allt verkar vara bara bra, pojkarna - det vill säga patienterna, eller klienterna som vi skulle säga i dag - är pigga och krya... Det heter att fältlasaretttet ibland har brådare dagar, man kanske kan gissa vad det betyder.

Kampen om BB i Ekenäs
Country Express då och nu
Alla tiders nyheter från Västnyland
Pojo funderade länge på fusion