Hoppa till huvudinnehåll

JO: Esbos uppmaning om privat vård bröt mot lagen

Läkare talar i telefon på mottagning.
Esbo stad uppmanade i mars 2013 patienter att söka sig till privat vård, vilket strider mot lagen. Bilden har inget med fallet att göra. Läkare talar i telefon på mottagning. Bild: Yle juhani sorvo

Esbo stads förfarande i mars 2013 att styra patienter till privat vård bröt mot lagen. Det här konstaterar Riksdagens justitieombudsman (JO).

Yle Huvudstadsregionen rapporterade den 26 mars i fjol om ett fall där en mamma, Mia Smeds, tog kontakt med hälsovårdscentralen i Bolarskog eftersom hennes dotter hade öroninflammation. Vid hälsovårdscentralen hade man då uppmanat henne att gå till en privat läkare eftersom hon hade sjukvårdsförsäkring.

- Jag lydde henne och betalade 70 euro för läkarbesöket, trots att självrisken för vår sjukvårdsförsäkring är flera hundra euro, uppgav Smeds då för Yle Huvudstadsregionen.

Flera andra medier rapporterade senare om fallet och det ledde till en anmälan till JO om lagligheten i förfarandet.

Flera patienter har fått uppmaningen

Esbos ledande överläkare har i sin förklaring till JO understrykit att hälsovårdscentralens personal utbildas för att representera den offentliga hälsovården, där vem som helst oberoende av inkomstnivå eller försäkring får vård. Men överläkaren konstaterar att då det under vissa perioder är svårt att få tid till hälsovårdscentralen kontaktas staden av patienter som har uppmanats söka sig till privat vård.

Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska ändå en kommun ordna hälsovård enligt de krav som kommuninvånarna ställer.

Esbos ledande överläkare får nu tid på sig till slutet av augusti för att vidta åtgärder för att staden inte i framtiden ska bryta mot lagen.

Helsingin Sanomat var först med att rapportera om JO:s utlåtande.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen