Hoppa till huvudinnehåll

Östman: Ingen orsak ändra på partiets linje

Kristdemokraternas riksdagsledamot Peter Östman såg ingen orsak att ändra på partiets linje om äktenskapsinstitutionen. Så motiverar han sin röst emot medborgarinitiativet om en könsneutral äktenskapslag. Hur riksdagen kan komma att rösta i höst vill han inte spekulera i.

- Det är väl ingenting nytt att Kristdemokraternas linje har varit och är den att äktenskapsinstitutionen är en institution mellan man och kvinna, sade Peter Östman (KD) om sitt beslut att rösta emot förslaget om en könsneutral äktenskapslag.

- Jag ser ingen orsak att ändra på det.

Vilken betydelse har lagutskottets beslut i riksdagen i höst?

- Det kan jag inte spekulera om, men det beslut som vi tog i dag innebär att vi förkastade de lagförslag som ingick i medborgarinitiativet. Utgående från det beslutet kommer texten i betänkandet att utformas och betänkandet kommer till stora salen för behandling kanske under senhösten.

Resultatet visar hur det går, säger Östman som inte vill gissa hur en omröstning kunde utfalla.

Vågar de som är för rösta för i höst?

- Igen är det en fråga om tro eller inte tro. Om jag bedömer utgående från hur aktivisterna har agerat hittills så kommer de som är väldigt för saken säkert att profilera sig starkt, medan de som är osäkra kan vara lite mera osäkra i en eventuell omröstningsomgång under hösten.

För att det är riksdagsval?

- Det är ju alltid val, endera riksdagsval eller kommunalval eller EU-val. Och allting påverkar hur politikerna agerar.

Lagutskottet sade nej till samkönade äktenskap
Äktenskapslagen: Jungner ångrar försening

Läs också