Hoppa till huvudinnehåll

Robot kan ersätta nyhetsuppläsare

Robot läser nyheter
Robot läser nyheter Bild: Franck Robichon android

Japanska forskare har skapat en robot som kan läsa upp nyheter i TV. Förutom estetiskt utseende och perfekt språk har forskarna dessutom gett roboten ett sinne för humor.

Roboten läste upp nyheter om en razzia av FBI och en jordbävning för en grupp förundrade journalister i Tokyo. Roboten läste svåra ord och utländska namn utan att snubbla på orden, göra språkfel eller tappa bort sig i texten.

Sedan skämtade roboten med sin skapare, professor Hiroshi Ishiguro.

Kodomoroiden och Otonaroiden med sin skapare
Kodomoroiden och Otonaroiden med sin skapare Bild: epa Franck Robichon onodoroid

- Du börjar likna en robot, sa roboten.

Robotflickan heter Kodomoroid, som är en kombination av det japanska ordet kodomo som betyder barn och det engelska ordet android som står för robot som liknar en människa.

Den ska nu arbeta på ett vetenskapsmuseum i Tokyo tillsammans med kollegan Otonaroid. Otona är det japanska ordet för vuxen, och Otonaroiden påminner om en vuxen kvinna.

Professor Hiroshi Ishiguro förutspår en framtid där robotarna i allt större utsträckning ersätter människor i olika uppgifter. Han har redan skapat en robotversion av sig själv, som ibland reser utomlands för att hålla föreläsningar.

- Mina androider går bra att transportera i flygplan, säger professorn. Kroppen ryms i resväskan och huvudet i handbagaget.

Se video på roboten här.

Skulle du se på Tv-nytt där en robot läser nyheterna?

Nej
48.5% (79 röster)
Ja
36.8% (60 röster)
Vet ej
14.7% (24 röster)
Antal avgivna röster: 163

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes