Hoppa till huvudinnehåll

Sommarmusik kommer - är du redo?

Konstfabriken i Borgå
Konstfabriken i Borgå Bild: Yle/ Katarina Andersson avanti

Avanti! Sommarmusik inleds på onsdagen i Pernå kyrka och på torsdagen klockan 12 ljuder fanfaren över Rådhustorget i Borgå.

Det är 29:e gången som Sommarmusik kommer till Borgå och en som har varit med i publiken – och ibland som en del av personalen – nästan sedan början är Peter Floman. Han gästade God morgon Östnyland på onsdag morgon för att minnas gamla sommarspel och invänta veckoslutets konserter.

- Jag har inte haft möjlighet att gå på konserterna varje år. Och de åren har det känts tomt, som om man missat midsommaren.

Sommarmusik ligger Floman nära till hjärtat tack vare sitt nytänk.

- Sommarmusik har sedan början varit frifräsig, det är klart att de som startade Avanti i tiderna har blivit äldre så som jag, men fortfarande finns det fräscht tänkande i sitt upplägg. Det tilltalar mig att de kommer till Borgå och infiltrerar staden genom att uppträda på olika håll på spralligare och allvarligare sätt.

Musiker med glimten i ögat

Årets program är typiskt ”avantiskt”, säger Floman.

- Det gläder mig att de kommit på så kallade pop up-konserter på restauranger i staden där de ger smakprov på konserterna. De har glimten i ögat där det behövs och riktar sig både till vuxna och till barn.

Ett bevis på den glimten var då Floman, numera pensionerad barnläkare, jobbade som evenemangets läkare vid sidan av sitt jobb på Borgå sjukhus. Då ordnade han en överraskningskonsert i sjukhusets foajé.

- Då dök de upp med sju fagotter och spelade för alla som råkade gå förbi i en timme ungefär. Allt från tango till klassiskt.

Närvaro och kvalitet en garanti för Avanti

För den konstnärliga planeringen i år ansvarar sopranen Barbara Hannigan, som också syns på Sommarmusik som solist och kapellmästare. Hur låter det i Peter Flomans öron?

- Det låter igen typiskt Avanti. De satsar på närvaro i musikens nutid, men också på kvalitet. De brukar ha enormt fina upplägg som görs av världskända musiker och komponister. I programmet finns av alla sorter, men jag tror att Hannigan bjuder på mer klassiskt och starka upplevelser.

Invigningsfanfaren till Avanti! Sommarmusik hör du på Rådhustorget i Borgå torsdagen den 26 juni klockan 12. Bekanta dig med konsertprogrammet på Avantis webbplats.

Peter Floman har redan biljetter till avslutningskonserten och fanfaren är förstås ett måste. Dessutom tänker han passa på att höra någon av de kommande pop up-konserterna.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland