Hoppa till huvudinnehåll

Träna fotboll med gott humör och utan fula ord

Fotboll är den lagsport de flesta yngre barn börjar med. Bland invandrare är fotboll överlägset störst. Fotboll kan också höja konditionen. Men hur är det med rasism på fotbollsplanerna?

Av de klassiska bollspelen står väl fotbollen främst, den roar och underhåller genom situationernas mångfald och skapar vid flitigt utövande en viss kondition, påpekar Caj Stålström och om man tränar.

Glöm för all del inte uppvärmningen vid sommarmotionen, påpekar Caj Stålström. Den avslutande löpningen skall höja pulsen.

För många juniorer är fotbollen den lagsport man börjar med, vissa redan som 4-åringar. Och träningarna ser lika ut. Helsinki Cup är en viktig målstolpe för många juniorer.

Fotbollen är den största sporten också för invandrare, men hur är det med rasism inom juniorfotbollen? Bollförbundet ubildar invandrare till fotbollsdomare. Fathi Helal är domare i division 3, men invandrarna själva har grundat många olika lag, både bland männen och juniorerna.

Fairplay- och nej till rasism-kampanjerna skall motverka rasism, men fungerar det?

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.