Hoppa till huvudinnehåll

FN: Opiumodlingen ökar kraftigt

En afghanistansk jordbrukare inspekterar sina vallmoplantor
En afghanistansk jordbrukare inspekterar sina vallmoplantor En afghanistansk jordbrukare inspekterar sina vallmoplantor Bild: EPA/S. Sabawoon opiumvallmo

Nya uppgifter visar att den globala opiumodlingen ökade med mer än en fjärdedel i fjol.

FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrå UNODC publicerade idag sin årliga rapport om narkotika. Narkotikaanvändningen i världen är på samma nivå som tidigare.

Fem procent av världens vuxna befolkning använde narkotika år 2012 och 27 miljoner människor, eller 0,6 procent beskrivs som problemanvändare.

Omkring 200 000 människor dog av narkotikarelaterade orsaker och FN-organet oroas av att bara var sjätte drogmissbrukare har tillgång till vård mot narkotikaberoende.

Opiumodlingen i Afghanistan ökade kraftigt, från 154 000 hektar år 2012 till 209 000 hektar ifjol. Afghanistan står för 80 procent av världens opiumproduktion, men också i Burma fortsätter arealerna av opiumvallmo att växa. Följaktligen har utbudet av heroin åter stigit till samma höga nivåer som åren 2008 och 2011.

Kokainproduktionen har däremot minskat sedan år 2007 och med den också kokainanvändningen i Nordamerika. I Sydamerika, Afrika och vissa asiatiska länder ökar smugglingen och användningen dock.

Cannabisanvändningen har också minskat globalt, men ökat i Nordamerika. Enligt UNODC är det för tidigt att döma vilken betydelse legaliseringen av cannabis i vissa amerikanska delstater och Uruguay har för utvecklingen,

Beslagen av amfetaminliknande droger, huvudsakligen metamfetamin har mer än fördubblats från år 2010 till 2012, och tillverkningen ökade i synnerhet i USA och Mexiko.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes