Hoppa till huvudinnehåll

Ny kunskap om Sandviksvillan

Sandviksvillan i Vasa
Sandviksvillan i Vasa Bild: YLE/Sonja Rundt sandviksvillan i vasa

-Vi har skapat ett kunskapsunderlag för detaljplanen som är på kommande för området, säger byggnadsforskare Magdalena Lindroos vid Österbottens museum. För att veta vad man kan göra i framtiden måste man veta vad som redan finns och hur det sett ut förr i tiden.

Ruusa Viljanen Rossi har lett forskningsarbetet.

-Jag har tittat på villans och områdets historia, säger Rossi. Den anses ha startat 1835 när parken började anläggas. Själva villan byggdes 1846.

Ruusa Viljanen Rossi & Magdalena Lindroos
Ruusa Viljanen Rossi & Magdalena Lindroos Bild: Yle/Patrick Stenbacka ruusa viljanen rossi

-En viktig del i arbetet är att se vilka historiska fenomen och händelser i samhället villan och parken hänger ihop med, säger Rossi. Efter det kan man bedöma vilka kulturhistoriska värden villan har idag.

-Det finns redan fin forskning om själva parken, säger Rossi. Det finns även mycket ritningar och byggnadshistora kring själva villan bevarad.

-Man har tidigare tittat på de olika delarna enskilt men aldrig pusslat ihop det till en helhet, säger Magdalena Lindroos. Det vi kommit fram till är att området utgör en väldigt värdefull helhet, till och med på nationell nivå.

Det har till exempel visat sig att Sandviksvillan är en av landet allra tidigaste sommarvillor. Landets sommarstugekultur har kommit via Österbotten från Sverige.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten