Hoppa till huvudinnehåll

Olaglig perukpraxis i Helsingfors

Peruker
Peruker Bild: Yle/Merja Vallinoja peruk

Helsingfors förfarande när det gäller peruker strider mot lagen. Det här slår Riksdagens justitieombudsman Petri Jääskeläinen fast.

En person klagade till JO efter att denne fått en syntetperuk av staden, som ledde till kraftiga symptom. Personen led av en obotlig sjukdom som ledde till att håret föll bort. Stadens praxis att inte ersätta underhållet av peruken strider däremot mot lagen om klientavgifter. Enligt lagen ska hjälpmedel, provning, underhåll och förnyande av peruker vara gratis.

Helsingfors har ändå nu meddelat att staden ska ändra sitt förfarande.

Institutet för hälsa och välfärd har på social- och hälsovårdsministeriets begäran utrett sjukvårdsdistriktens och de största hälsocentralernas praxis när det gäller utlämningen av peruker som beviljats som hjälpmedel för medicinsk rehabilitering.

Utredningen visade att sättet att lämna ut perukerna inte är lagenligt. De var oftast av syntetfiber och hade oftast en övre prisgräns. Olika prisgränser för dam- och herrperuker förekom också.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen