Hoppa till huvudinnehåll

Rekordmånga fastighetsförmedlare går i konkurs

En person bläddrar i bostadspapper
Det går trögt i bostadsförmedlingsbranschen. En person bläddrar i bostadspapper Bild: Yle låneränta

År 2014 ser ut att bli 2000-talets mest konkursdrabbade år för fastighetsförmedlingsbranschen. Redan efter årets fem första månader är antalet nära rekordet för ett helt år.

I huvudstadsregionen har fem företag sökts i konkurs hittills i år. Det här är lika mycket som under de fyra senaste åren sammanlagt, och det tangerar 2000-talets rekordsiffror från år 2008 och 2002, då det var lika många konkurser under ett helt år. Det krävs alltså inte mycket för att rekordet för det pågående millenniet ska spräckas under år 2014.

- Antalet företag är ändå så litet så det är svårt att säga om det är fråga om en trend eller en slumpmässig effekt, säger Sami Fredriksson vid Statistikcentralen.

I fjol gick bara två företag inom fastighetsförmedlingsbransch i konkurs i huvudstadsregionen.

Man kan ändå se att på nationell nivå är det också fråga om ett tungt år. Under hela år 2013 söktes 20 fastighetsförmedlingsföretag i konkurs, det största antalet under 2000-talet. I år är antalet redan nu uppe i 17. Ett vanligt år brukar föra med sig mellan fem och femton konkurser nationellt.

Allt fler avlägger behörighetsprov

Samtidigt utbilas rekordmånga till fastighetsförmedlare och skriver fastighetsförmedlarprovet.

- Det är fråga om en trend som pågått redan i flera år, men som har varit tydligast under de senaste tre åren, säger jurist Antti Turunen vid Centralhandelskammaren.

Just nu finns det huvudstadsregionen 80 nya behöriga fastighetsförmedlare.

En orsak till trenden är lagen som kräver att fler förmedlare är behöriga.

- Lagen kräver numera att allt fler vid en fastighetsförmedling har en så kallad AFM-examen (auktoriserad fastighetsmäklare) och det har gjort att flera avlägger Centralhandelskammarens prov, säger Turunen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen