Hoppa till huvudinnehåll

Juncker: Färglös men erfaren

Jean-Claude Juncker
Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker väljs sannolikt till ordförande för EU-kommisionen Jean-Claude Juncker Bild: EPA/STEPHANIE LECOCQ jean-claude juncker

Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker verkar bli ny ordförande för EU-kommissionen. EU-ländernas ledare valde Juncker till sin ordförandekandidat på fredagseftermiddagen.

Storbritanniens premiärminister David Camerons kampanj mot Juncker verkar inte ha fått önskad effekt.

Luxemburgs premiärminister Juncker har i den brittiska kritiken framställts som en hårdnackad federalist.

Samtidigt har det framförts att den nya kommisionsordföranden i högre grad borde avspegla valresultatet, där många EU-skeptiska grupper av olika schatteringar gjorde landvinningar.

Fyra finländska europaparlamentariker som Yle Nyheter har talat med verkar ändå se Juncker som en kandidat som de kan enas om, även om han inte tycks väcka riktigt stora passioner.

Europaparlamentarikerna Liisa Jaakonsaari (SDP), Heidi Hautala (Gröna), Sirpa Pietikäinen (Saml) och Petri Sarvamaa (Saml) på presskaffe i Helsingfors 27.6.2014
Liisa Jaakonsaari (SDP), Heidi Hautala (Gröna), Sirpa Pietikäinen (Saml) och Petri Sarvamaa (Saml) i Helsingfors 27.6.2014 Europaparlamentarikerna Liisa Jaakonsaari (SDP), Heidi Hautala (Gröna), Sirpa Pietikäinen (Saml) och Petri Sarvamaa (Saml) på presskaffe i Helsingfors 27.6.2014 Bild: YLE/Linus Lång petri sarvamaa

Samlingspartisten Sirpa Pietikäinen, som liksom Juncker hör till EPP, beskriver luxemburgaren som en ganska försiktig och kompromissinriktad ledare, långt ifrån den federalist som Storbritanniens premiärminister David Cameron framställer honom som.

Enligt Pietikäinen har den brittiska kritiken inrikespolitikiska förtecken och hon har inga invändningar mot valprocessen.

- Jag anser att det stärker den europeiska transparensen och demokratin, men förstås är alla val kompromisser på något sätt. Det är inte mitt första val som väljs nu, men man måste säga att han har kompetens, erfarenhet och en lång historia, säger Pietikäinen.

Själv skulle Pietikäinen gärna sett en mera progressiv visionär som ordförande för EU-kommissionen. Hon stödde den franska inrikeskommissionären Michel Barnier i EPP:s val av spetskandidat, men ser ändå den erfarne Juncker som ett säkert val.

Pietikäinens partikamrat Petri Sarvamaa är upprörd över tidningsskriverier om EU-parlamentets roll i ordförandevalet.

- Helsingin sanomat skrev senast i måndags att parlamentet "blandar sig i" valet av kommissionsordförande, säger Sarvamaa.

Sarvamaa påpekar att parlamentarikerna är demokratiskt valda, och att EU enligt Lissabonfördraget ska utvecklas så att parlamentet får mera makt.

Socialdemokraten Liisa Jaakonsaari säger att det är viktigt att följa principen om att EU-parlamentets största grupp föreslår kommissionsordförande.

- Annars hade det varit tragiskt för parlamentet. Då hade Cameron och EU-skeptikerna kommit åt att välja kommissionsordförande. säger Jaakonsaari.

Jaakonsaari medger att Juncker inte kommer att ge EU ett nytt ansikte, men säger ändå att han är bättre än sitt rykte.

- Luxemburgs premiärminister Juncker har också en social dimension, vilket socialdemokraterna ser som viktigt och vi kommer att stöda honom, säger Juncker.

Också De Grönas Heidi Hautala anser att majoritetsprincipen är sund och beskriver Juncker som en erfaren politiker. Den gröna gruppen kommer att höra Juncker innan man fattar sitt beslut.

- Vi kommer att stressa honom med frågor om hur han främjar transparensen i kommissionen, hur han förhåller sig till skatteparadis och balansen mellan ekonomisk och social politik och vad han anser om hållbar utveckling, säger Hautala.

EU-parlamentet ska rösta om kommissionsordföranden den 16 juli.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes