Hoppa till huvudinnehåll

Folkfest när Sundet firades

Sundet firade 80 år
Många ville se båtkavalkaden när Sundet firade 80 år. Sundet firade 80 år Bild: Yle/Johanna Ventus sundet 80 år

Hundratals Pargasbor samlades för att fira Kyrksundet. Solen sken och stämningen var på topp.

Kyrksundet invigdes 1 juli 1934 och fyller därmed 80 år. På lördag firades det med pompa och ståt i Pargas.

Till tonerna av Sohon Torwet inleddes festligheterna med en båtkavalkad. En efter en körde båtarna från Snäckviken till Kyrkgropen och så tillbaka igen. Åskådarna längs Kyrksundet fick se allt från tävlingsroddare, paddlare, optimistjollar och vackra gamla träbåtar.

Efter båtkavalkaden höll stadsstyrelsens ordförande Mikael Holmberg ett tal där han lyfte fram Kyrksundets betydelse för Pargas och enlig honom borde Sundet utnyttjas mer. För 80-år sedan var det grupperingen som ”ville ha sunde opp om de så sku grävs med en kopp” som vann över de som ”ville ha sunde fast om de så sku sopas med en kvast” och nu skulle det enligt Holmberg vara dags att åter en gång muddra för att tillåta större båtar.

Efter en stunds letande after ett rep blev det så dags för dragkamp. Byråkratin satte denna gång stopp för att dragkampen skulle hållas på var sin sida sundet så politikerna och tjänstemännen radade upp sig på var sin sida om en vattenbalja. Till slut blev det fullmäktigeledamöterna som fick se sig slagna och Andreas Johansson som stod längs fram fick ta sig ett dopp.

Pargasborna fick under dagen också njuta av dikter då Runeberg och Fredrika (Magnus Sundman och Pia Lindén-Lamoureux) rodde omkring i Sundet. För att fira Kyrkundets 80 år utkom också en bok om Sundets historia och framtid som Egil Essén sammanställt. Pargasborna kunde också njuta av Helena Hartmans utställning ”Under ytan” och ta bilder på sig själva och dela dem på instagram under hashtagen pargasselfie (#pargasselfie).

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland