Hoppa till huvudinnehåll

Bulgarien försäkrar att banksystemet är stabilt

Bankrusning i Sofia den 20 juni Folk står i kö utanför en bulgarisk bank i huvudstaden Sofia den 20 juni. Bild: EPA/LADISLAV TSVETKOV bank,bankkris,bankrusning,bulgarien,deponenter,depositioner

Bulgariens president Rosen Plevneliev försäkrar att de statliga institutionerna gör sitt bästa för att trygga bulgarernas bankdepositioner, och att det inte finns orsak att gripas av panik. Uttalandet är ett försök att lugna bulgarerna inför måndag morgon då bankerna öppnar igen.

Landets centralbank tog förra veckan över en av de stora bankerna efter att oro för depositionerna fick kunderna att rusa till banken för att ta ut sina pengar. En ny bankrusning ägde rum i fredags då kunderna försökte ta ut sina pengar från en annan bank. Inom loppet av några timmar tog kunderna ut motsvarande cirka 400 miljoner euro.

Enligt centralbanken pågår en attack med avsikt att destabilisera bankväsendet i Bulgarien. Nu försöker man utreda vem som ligger bakom de e-postmeddelanden och sms som har gjort bankkunder oroliga. Myndigheterna har gripit minst fem misstänkta.

Plevneliev meddelade också att han upplöser parlamentet och utnämner en interimsregering i augusti fram till valet i oktober.

Trots politiska och ekonomiska problem anser ekonomisk expertis både i Bulgarien och utomlands att det inte finns någon överhängande risk för ekonomisk kollaps.

 • Tyskland firar Luther och reformationen

  Wittenberg i centrum för festligheterna.

  I Tyskland firar man i år stort att det har gått 500 år sedan Martin Luther med sin protest mot avlatshandeln inom kyrkan satte igång reformationen. Utställningarna och evenemangen är spridda över hela landet, men det är framför allt för städerna där Luther verkade som jubileet är mycket viktigt.

 • Tudelad insats i backen – Finland får jaga

  Finland har 42 sekunder upp till en medalj.

  Finland har 42 sekunder upp till en medalj efter lagbacken i nordisk kombination. Leevi Mutru och Ilkka Herola gjorde bra hopp medan Eero Hirvonen och Hannu Manninen misslyckades.

 • Från toppgymnasium i Esbo till världsutställningen i Kazakstan

  Inkast: Förvarade 2600 flaskor lemonad i skolan.

  Efter studentskrivningarna ska de ta sin superfood-produkt till världsutställningen i Kazakstan. – Vi är det nya Coca-Cola, säger vd:n Ida Salo, och syftar på att också den drycken blev känd via en världsutställning.

 • EIF mötte HC Lutuuri i division 3 handboll

  HC Lutuuri leder nu serien.

  Ekenäs IF åkte på fredagskvällen (24.2) till Helsingfors för att möta hittills obesegrade HC Lutuuri från Helsingfors. EIF hade en match mindre spelad o ledde serien så en tuff match var att vänta.

Läs också

 • Utan el och vatten i fem år

  Mathias och Tova trivs i sin stuga i Jämtland.

  Mathias Smulter från Vasa fann kärleken på en folkhögskola i Sverige. Sen fem år bor han nu tillsammans med Tova Christoffersson i hennes hemby i Jämtland.

 • USA:s svåra förhållande till politik och media

  Polarisering i politiken styr amerikanernas medievanor hårt.

  Den politiska tudelningen i USA styr amerikanarnas medievanor i allt högre grad. Frågan om huruvida medierna i USA är partiska eller inte är ett hett ämne sedan länge, och forskningen inom området pågår konstant.

 • Stiftets präster vill behålla vigselrätten

  De regionala skillnaderna är stora och många är osäkra.

  Största delen av prästerna i Borgå stift vill inte ge ifrån sig vigselrätten till det civila samhället. Det här visar en enkät som de finlandssvenska medierna har gjort. Biskop Björn Vikström har tidigare föreslagit att kyrkan borde ge ifrån sig vigselrätten.

Nyligen publicerat - Utrikes