Hoppa till huvudinnehåll

Bulgarien försäkrar att banksystemet är stabilt

Folk står i kö utanför en bulgarisk bank i huvudstaden Sofia den 20 juni.
Bankrusning i Sofia den 20 juni Folk står i kö utanför en bulgarisk bank i huvudstaden Sofia den 20 juni. Bild: EPA/LADISLAV TSVETKOV deponenter

Bulgariens president Rosen Plevneliev försäkrar att de statliga institutionerna gör sitt bästa för att trygga bulgarernas bankdepositioner, och att det inte finns orsak att gripas av panik. Uttalandet är ett försök att lugna bulgarerna inför måndag morgon då bankerna öppnar igen.

Landets centralbank tog förra veckan över en av de stora bankerna efter att oro för depositionerna fick kunderna att rusa till banken för att ta ut sina pengar. En ny bankrusning ägde rum i fredags då kunderna försökte ta ut sina pengar från en annan bank. Inom loppet av några timmar tog kunderna ut motsvarande cirka 400 miljoner euro.

Enligt centralbanken pågår en attack med avsikt att destabilisera bankväsendet i Bulgarien. Nu försöker man utreda vem som ligger bakom de e-postmeddelanden och sms som har gjort bankkunder oroliga. Myndigheterna har gripit minst fem misstänkta.

Plevneliev meddelade också att han upplöser parlamentet och utnämner en interimsregering i augusti fram till valet i oktober.

Trots politiska och ekonomiska problem anser ekonomisk expertis både i Bulgarien och utomlands att det inte finns någon överhängande risk för ekonomisk kollaps.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

Nyligen publicerat - Utrikes