Hoppa till huvudinnehåll

Ett skepp kommer lastat med teater

MS Sälö
Med 75 år gamla MS Sälö reser Skärgårdsteatern runt. MS Sälö Bild: Yle / Ted Urho sälö

Elva månader om året ligger hon förtöjd i fritidshamnen i Hertonäs. Men under en månad på sommaren för hon ut Skärgårdsteatern till de mest avlägsna kobbar och skär i den finlandssvenska skärgården. Möt M/S Sälö.

Må alla katastrofers onda makter stillna när ni kommer seglande, och måtte alla oväder, grundstötningar och kritiker vekna inför den modiga teaterskutan. - Tove Jansson

Under juni och juli månad lämnar M/S Sälö Hertonäs trygga hamn och beger sig ut på turné med Skärgårdsteatern ändå ut till Kökar, för att sedan återvända tillbaka.

- I en månads tid är den här båten vårt hem, vår säng, vår restaurang och vår bastu, berättar Jerry Wahlforss som är årets producent.

Wahlforss är ett bekant ansikte för den finlandssvenska teaterpubliken, och de senaste åren har han kallat Åbo Svenska Teater för sin hemmascen. Att inte stå på scenen i en teaterproduktion är lite skrämmande för honom.

- Det är en väldig massa siffror! Och en massa saker som ska köras och hit och dit, skrattar Wahlforss.

Tove Janssons skuta

Skärgårdsteatern har spridit kultur och teater på finlandssvenska vatten sedan 1969, och firar ett litet 45-årsjubileum i år. Den första skutan, som hette Örnen, döptes om av Tove Jansson i maj 1969.

- Tove döpte om den första båten till Hafsorkestern, vilket för den vane Tove Jansson-läsaren borde ge vissa referenser, säger Wahlforss.

Enligt Skärgårdsteaterns historik döpte Tove Jansson den första båten med följande ord:

”Må alla katastrofers onda makter stillna när ni kommer seglande, och måtte alla oväder, grundstötningar och kritiker vekna inför den modiga teaterskutan”

Hennings reling

Skärgårdsteatern har seglat längs med kusten i olika fartyg under åren, och M/S Sälö är det andra fartyget som teatern kan kalla sitt eget. Den 75 år gamla trålaren ägs och förvaltas av föreningen Skärgårdsteaterns väl. En av donatorerna har även fått sitt namn ingraverat i relingen.

- Det här är Hennings reling, efter författaren Henning Mankell, vi tycker att det är jättekul att han också varit med och stött vår verksamhet, säger Wahlforss.

Scenografin surras fast på däck

Under åren som M/S Sälö seglat i teaterns tjänst har man gjort några smärre förbättringar i konstruktionerna.

- Vi byggde till det här förhuset som också fungerar som kafé för våra vänner under turnén, och i samma veva byggdes trapporna ner till kajutan om, förr gick de nästan rakt lodrät ner, berättar Wahlforss.

Rekvisitan och scenografin som förvaras på däck under turnén måste på varje spelplats bäras i land och byggas upp där var föreställningen hålls. Trots att det blir långa och tunga dagar är Wahlforss ivrig.

- Jag älskar skärgården och att vara ute till havs, så i ärlighetens namn känns det här mera som semester än jobb, ler han.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen