Hoppa till huvudinnehåll

Frågor och svar om #FixaSkärgården

Frågetecken i pratbubbla
Frågetecken i pratbubbla Bild: Yle/E-M.K fixa

Hur använder ni mitt skriftliga tips?

Vår granskning utgår från tips av publiken. Vi kollar upp tipsen och gör artiklar, radioinslag eller tv-inslag utgående från en del av dem. Vi publicerar inte de skriftliga tipsen.

Hur använder ni mitt bildtips?

Vi kollar upp bilder ni laddar upp på svenska.yle.fi/fixaskargarden och bilder taggade med #fixaskärgården i sociala medier. Vi väljer ut en del av bilderna och rapporterar. Då du laddar upp en tipsbild på svenska.yle.fi/fixaskargarden ger du oss rätten att publicera den.

Hur stor är chansen att ni rapporterar om just mitt tips?

Ju mer konkret ditt tips är, desto lättare är det för oss att kolla upp det. Beskriv problemet med konkreta exempel. Vad är problemet? Var finns det? När hände det? Vad vet du om orsaken? Vi föredrar tips undertecknade med riktigt namn och kontaktuppgifter, så att vi kan kontakta dig för mer information.

Får jag tipsa anonymt?

Ja, du får tipsa anonymt. Vi publicerar inte namn på varken den som skickat in ett skriftligt tips eller en bild utan att hen yttryckligen själv ger oss lov till det. Vi föredrar att du lämnar ditt namn och kontaktuppgifter i samband med ditt tips.

Varför ber ni om namn och kontaktuppgifter?

Vi kollar upp de tips vi arbetar med och oftast börjar det med att journalisten ringer upp tipsaren för mer ingående information. Om du väljer att uppge namn och kontaktuppgifter gör du vårt jobb lättare. Det betyder att vi snabbare kan rapportera om ditt tips. Vi publicerar enbart namn på en tipsare då tipsaren själv önskar det.

Hur fungerar källskyddet?

Källskydd är en grundläggande rättighet för journalisters källor och garanteras i Journalistreglernas 14:de paragraf. ”Journalister har rätt och skyldighet att så som avtalats med person som lämnat uppgifter konfidentiellt hemlighålla informationskällans identitet.” Vi nämner bara ditt namn i rapporteringen om du uttryckligen ger ditt tillstånd till det.

#FixaSkärgården

Vem kan läsa det jag har skickat in?

Vi använder nättjänsten Google Forms för att samla in berättelserna. Enbart de journalister som arbetar med granskningen har tillgång till tipsen. Ingen annan på Yle kommer åt att se ditt tips och dina kontaktuppgifter. Google som företag har tillgång till tipsen i samma utsträckning som exempelvis till Gmails e-postkonton.

Hur förmedlar jag mycket känsliga tips på säkrast möjliga sätt?

Kommunikation över internet är alltid en risk. Om du vill ge oss känsliga uppgifter och vara helt säker på anonymitet är det bäst att träffas eller använda post. Du kan också förmedla ditt tips direkt till Eva-Maria Koskinen på 040 1638419, eva.koskinen@yle.fi eller Eva-Maria Koskinen/PB 5, 00024 Rundradion. Om tipset berör din arbetsplats och är mycket känsligt, lönar det sig inte att använda jobbets telefonen eller e-post.

Vill du veta något mer?

Du kan ställa frågan här i kommentarsfältet eller mejla/ringa mig, Eva-Maria Koskinen, så svarar jag. eva.koskinen(a)yle.fi eller 040 845 7867

Läs också

Fixa skärgården