Hoppa till huvudinnehåll

Kollaja är vid liv?

Forsby å
Forsby å Bild: Yle/ Katarina Andersson forsby å

Planerna på att bygga en bassäng i Kollaja i Ijo älvs nedre lopp lever vidare. Miljöaktivister i Norra Österbotten anordnar den här veckan ett roddevenemang för 32:a gången för att uppmärksamma älvens betydelse för natur och människor.

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Norra Österbotten gav i början av året ett nytt utlåtande om bassängen. Enligt utlåtandet hotar inte bassängen i nämnvärd grad Naturaområdets miljövärden och det utlåtandet har fått fart på kraftbolaget Pohjolan Voima.

- Nu har vi tagit ett steg framåt, säger vd Pertti Pietinen på Pohjolan Voimas vattenkraftsbolag.

Naturvårdare bestörta

Men på naturvårdarhåll är man bestört. Norra Österbottens naturvårdsförening skriver att det energitillskott som en bassäng ger är minimalt jämfört med de naturvärden som i så fall går förlorade.

Pirkko-Liisa Luhta är ordförande för Pudasjärvi naturvårdsförening. Hon ser NTM-centralens utlåtande som ett beställningsverk.

- Centralens miljöchef blev överkörd av ledningen. Miljöchefen hade en annan åsikt om bassängens inverkan på naturen, säger Luhta.

Forsskyddslagen som skyddar bl.a. Ijo älv från utbyggnad förbjuder inte i princip ett bassängbygge. Men Pohjolan Voima är också ute efter ett nytt vattenkraftverk utöver de fem som redan mal el i älvens nedre lopp.

Vd Pertti Pietinen talar om behovet av en uppdatering eller "justering" av forsskyddslagen som möjliggör en utbyggnad. Naturvårdarna har noterat en kraftig lobbning från kraftverkbolagets sida

-Kraftbolaget lobbar mycket hårt för att få en önskad "justering" av forsskyddslagen, säger Pirkko-Liisa Luhta. Hon säger att Pohjolan Voima vill få med det här i ett regeringsprogram som en följande regering skriver.

Älven utnyttjas i elproduktionen

Ijo älv är 370 kilometer lång och har en fallhöjd på 250 meter. Älvens fem största forsar har byggts ut och utnyttjas i elproduktion. Pohjolan Voima har bantat ner planerna för den tilltänkta Kollajabassängen från 55 kvadratkilometer till 47 kvadratkilometer.

Ijo älvs beskyddare anordnar varje sommar ett roddevenemang för att uppmärkssamma älvens naturvärden

- Temat för den 32:a rodden är förstås Pohjolan Voimas nygamla och förkastliga planer, säger Pirkko-Liisa Luhta i Pudasjärvi.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes