Hoppa till huvudinnehåll

"Kvinnosjukdomar tas inte på allvar"

Två flickor sitter och samtalar
Två flickor sitter och samtalar Bild: YLE anonym

Att leva med den gynekologiska sjukdomen endometrios kan vara en plåga utan like.
- Det känns som att någon skulle trasa sönder mina äggstockar med spikskor, beskriver Matilda, som har lidit av endometrios i 15 år.

Som gynekolog har jag stött på manliga läkare som har vägrat att ge behandling för att det bara är en kvinnosjukdom.

När det känns som värst kan Matilda inte röra sig överhuvudtaget och kan vara sängliggande i två dagar. Sjukdomen har ändå mer och mindre aktiva faser, men blir successivt värre. Endometrios är en kronisk sjukdom som drabbar upp till tio procent av alla kvinnor. Den innebär att rester av livmoderslemhinnan vandrar ut i kroppen, och lägger sig på till exempel äggstockarna eller i bukhinnan.

Trots att sjukdomen är rätt vanlig, upplever Matilda att bristande förståelse för vad det innebär att leva med den - särskilt bland läkare.

- Jag hade en manlig gynekolog som sa att jag ska vara nöjd över att jag kan bli gravid. Visst är det ett problem för mig att jag har så ont att jag inte kan röra mig, men det förstod han inte. Många verkar faktiskt tycka att jag ska skatta mig lycklig över att jag har haft en så allvarlig form av den här sjukdomen, men ändå inte problem med fortplantningen, berättar Matilda.

Kvinnosjukdomar tas inte på allvar

Matilda är inte ensam om sin upplevelse. I Sverige har flera kvinnor gått ut med vittnesmål i tidningen ETC över sin endometrios och hur de inte har blivit tagna på allvar av sina läkare. Enligt kvinnorna är okunskapen bland läkarna stor - en kvinna fick rätt diagnos först efter 15 år - eftersom det är en kvinnosjukdom, och blandas ihop med menstruationssmärtor.

Specialisten på kvinnosjukdomar Yvonne Lindroos-Setälä är förundrad över att inte gynekologer förstår sig på den sjukdomen, trots att den är så vanlig.

- Endometriosen har vissa typiska symptom som borde få en gynekolog att reagera och föreslå en bättre behandling än uppmaningen att lida av det här och vara lycklig, konstaterar Setälä.

Hon poängterar att sjukdomen går att behandla, även om den inte går att bota. Det går att lindra både smärtorna och sjukdomsbilden.

Lindroos-Setälä ser däremot ett könsperspektiv i frågan, och tror att kvinnor får mindre förståelse för sjukdomar som inte män kan drabbas av. Hon menar ändå att situationen har blivit bättre med åren då fler av gynekologerna själva är kvinnor.

- I mitt jobb har jag har själv stött på manliga läkare som har vägrat att ge behandling för att de anser att det bara är en kvinnosjukdom och ingenting att bråka om, säger Lindroos-Setälä.

Hon får medhåll av Matilda, som levt med endometrios hela sitt vuxna liv.

- Om tio procent av den manliga befolkningen skulle ha lika ont som jag tror jag inte att det här samhället skulle fungera på samma sätt, utan att man skulle ta itu med det.

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa