Hoppa till huvudinnehåll

Skärgårdsbor skeptiska till nytt sopsystem

soptunnor på allmän plats
soptunnor på allmän plats Bild: Yle/Lotta Sundström näsby sopstation

I höst förändras sophanteringen i stora delar av Nagu, Korpo och Houtskär. Skärgårdsborna är ännu skeptiska till det nya systemet. Enligt Åbonejdens avfallsservice är förändringen nödvändig.

cati huhta vid åbonejdens avfallsservice
Cati Huhta från Åbonejdens avfallsservice. cati huhta vid åbonejdens avfallsservice Bild: Yle/Johanna Ventus cati huhta
Från och med oktober försvinner de regionala sopcontainrarna i stora delar av Nagu, Korpo och Houtskär. I stället ska alla hushåll få egna sopkärl. Fast bosatta och deltidsboende kan dela sopkärl. Ifall man vill dela sopkärl med andra men inte känner grannarna i sin by, hjälper Åbonejdens avfallsservice (TSJ) till att sammanföra hushållen.

Varför ändra på ett fungerande system?

I skärgården är ännu många skeptiska till det nya systemet.

- Jag tycker inte om det. Varför måste man ändra ett system som fungerat bra? Jag känner ingen som varit missnöjd med det nuvarande systemet, säger Tua Sahlgren.

Sahlgren bor i Korpoström och för att komma fram till hennes hus kör man längs en liten grusväg. Hon är orolig för att de stora sopbilarna kommer att förstöra många av skärgårdens små vägar. Ett annat orosmoln är var turisterna ska slänga sitt skräp under semestern. Men den största frågan är ändå varför Åbonejdens avfallsservice valt att ändra på ett system som enligt skärgårdsborna fungerat bra.

De regionala sopkärlen missbrukas

Men enligt Cati Huhta vid Åbonejdens avfallsservice har det gamla systemet med regionala sopcontainrar fungerat allt annat än bra.

- Systemet måste förnyas. Vi har inte koll på vem som för sopor till de regionala insamlingspunkterna och systemet missbrukas. I de regionala sopcontainrarna finns mycket annat än det hushållsavfall som ska vara där. Det är allt från bastuugnar och ved till byggmaterial. Där finns också farligt avfall. Det betyder att vi blir tvungna att köra skräpet till Åbo och sortera om det. Den kostnaden är ohållbar, säger Huhta.

Fastighetsvis sophantering finns sedan tidigare i de övriga TSJ-kommunerna. Huhta uppger att systemet fungerar bra både i Rimito, Velkua och i Nådendals skärgård, liksom på Kimitoön där det nya systemet infördes för några år sen.

Beslutet är redan fattat men Åbonejdens avfallsservice jobbar ännu för att göra det nya systemet så smidigt som möjligt för skärgårdsborna. Till exempel ska de som bor längs små grusvägar inte behöva oroa sig för att vägen ska förstöras av sopbilen försäkrar Cati Huhta.

- Om vägen inte är går att köra på med sopbil så ska sopkärlet sättas vid närmaste väg som sopbilen kommer fram till. Markägarens lov behövs men det har inte varit ett problem i andra områden här i Åbonejden, säger Huhta.

Enligt Huhta ska inte heller sommargästernas skräp bli ett problem.

- Nya systemet går ut på att alla fastigheter ska ha ett eget sopkärl. Därför finns inget behov att slänga sitt skräp i grannens kärl eftersom man ändå måste betala för sin egen tömning, säger Huhta.

Huhta påminner också om att sophanteringen kommer att fotsätta som tidigare på vissa områden. På ett trettiotal öar i den yttre skärgården finns fortsättningsvis en egen sopterminal, samt på öarna Käldö, Haverö, Sandö och Högsar i Nagu och på Norrskata i Korpo.

Detsamma gäller Iniö som inte heller går in för fastighetsvisa sopkärl. I Iniö kommer praktiska detaljer emot som att en sopbil inte skulle hinna tömma alla privata sopkärl och dessutom hinna tillbaka till fastlandet under en och samma dag.

Det nya systemet tas i bruk den 1 oktober 2014.

Mer info:
Åbonejdens avfallsservice - infosida
Nya sopsystemet tas i bruk först i oktober

Läs också