Hoppa till huvudinnehåll

Stubb och Rõivas: Samarbetet över Finska viken stärks

Alexander Stubb och Taavi Rõivas under Stubbs första statsbesök som statsminister.
Alexander Stubb och Taavi Rõivas under Stubbs första statsbesök som statsminister. Bild: EPA/MARET SANDRAK taavi rõivas

Statsminister Alexander Stubb har hittat en god vän i Estlands premiärminister Taavi Rõivas och det kan betyda närmare samarbete. Det är kontentan av statsminister Stubbs första officiella utlandsresa idag till Tallinn. Nu verkar det dessutom vara Estlands tur att exportera goda idéer till Finland.

- Statsminister Stubb har sagt att vi hör till samma EU-positiva och marknadsliberala grupp, och det är ett bra sällskap att höra till, öppnade Estlands premiärminister Taavi Rõivas presskonferensen.

Alexander Stubb lade själv in en tredje faktor när han kom till tals.

- Vi är båda överens om att Nato har gett Östersjöregionen stabilitet och så länge som Finland inte är med i Nato så är Estland det mer europeiska landet.

Det lät flera gånger snubblande nära att Stubb skulle utropa Estland till Finlands bästa kompis, framom Sverige, något han själv kanske märkte.

- Det är viktigt att notera att det är första gången en finländsk statsminister gör sitt första besök till Estland, sa Stubb, men de tar det lugnt i Sverige, jag åker dit på fredagen.

Det är utan tvekan så att Stubb och Rõivas planerar att föra Finland och Estland närmare varandra både politiskt och ekonomiskt. Tillsammans ser de ut som ett kompispar som nyligen har funnit varandra. Stubb förstår estniska och Rõivas briljerade med perfekt finska.

Mest handlar det ändå om att sätta fart på redan startade projekt. Deras föregångare Katainen oh Ansip satte igång flera projekt som det nu gäller att föra i hamn så snabbt och smärtfritt som möjligt.

Bland annat ska naturgasledningen Baltic Connector under Finska viken byggas klar fort och Estland ska exportera en del av sina e-tjänster till Finland.

Konkret kan det betyda att Stubbs väljare i Finland snart får rösta på honom elektroniskt från sin hemdator, så som många väljare har gjort på Rõivas i Estland i många år.

- Nästa gång vi ses i Bryssel går vi och jogga och pratar vidare, avslutar Rõivas för att ännu en gång poängtera de goda relationerna.

Inte bara rosenrött

Stubb anses nu vara den första finländska högerpolitikern som verkligen förstår Estland. Tidigare har bara president Tarja Halonen och utrikesminister Erkki Tuomioja ansetts ha den goda egenskapen.

Men förra veckan uppstod en liten diplomatisk kris mellan länderna när Tuomioja kritiserade Estlands president Toomas Hendrik Ilves för att ha fått sin världsbild från USA (där han växte upp) och att han därför inte förstår realiteterna i vår region. Speciellt kritisk var Tuomioja mot Ilves jämförelse av det som händer i Ukraina idag med situationen i Estland år 1919.

Stubb kommenterade Ilves uttalande med att säga att han själv tycker att sådana historiska jämförelser nästan alltid tenderar att gå fel.

Också i Estland har Tuomiojas kritik mot Ilves fått medhåll bland kommentatorer, i synnerhet bakom kulisserna.

Gustaf Antell

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes