Hoppa till huvudinnehåll

"Inhemska rosen har högre kvalitet"

Trädgårdens vår 2010
Marketrosorna tar över snittblomsmarknaden Trädgårdens vår 2010 Bild: YLE/Kari Polviander trädgårdsmässa

De så kallade marketrosorna verkar ha kommit för att stanna. Finländska snittrosor odlas numera bara på en plats i Finland. Hur märks det här i blomsteraffärerna?

- Kunderna vill gärna ha inhemska snittrosor, säger Risto Seppälä, florist vid blomsterhandeln Sakura i Munkshöjden.

Att marketblommorna säljs i större mängder än de inhemska snittrosorna beror inte bara på det billigare försäljningspriset, utan även på att inhemska rosor är svårare att få tag på. Under sin drygt tjugoåriga karriär inom blombranschen har Seppälä märkt en stark minskning av rosodlare i Finland.


- Försäljningen är inte densamma som för tio år sedan, även om vi fortfarande säljer en hel del rosor.

Behövs det inhemska rosor?


- Den inhemska rosen har högre kvalitet, inte minst för att den kommer direkt från odlaren till blomsterhandeln och inte transporteras långa vägar.

Enligt Seppälä frågar många kunder varifrån blommorna kommer, men han skulle gärna se att ännu fler konsumenter intressera sig för blommornas ursprung och kvalitet. De flesta snittrosorna kommer vid det här laget från Nederländerna.

- Köper man inhemska rosor och följer skötselråden kan de hålla upp till tre veckor, det uppskattar kunderna.

Förutom de inhemska blommorna har floristerna också kunskap och service som marketarna inte kan konkurrera med. Seppälä bedömer att prisskillnaden till de utländska inte är avgörande, utan menar att det stora utbudet av utländska snittblommor minskar de inhemskas försäljning.

Läs också