Hoppa till huvudinnehåll

Juliväder avgörande för Borgbacken

Borgbacken en regnig dag, pariserhjulet i bakgrunden
Det är liv på Borgbacken trots det kyliga, regniga vädret Borgbacken en regnig dag, pariserhjulet i bakgrunden Bild: Yle/Julie Ebbe regn

I det kalla och regniga vädret håller semesterfirare sig inomhus. Det drabbar också Borgbacken, som under första delen av sommaren sett färre besökare än samma tid i fjol, det berättar Risto Räikkönen, vd för stiftelsen Barnens dag som driver nöjesparken.


- Så klart har vi färre besökare när det regnar än när solen skiner. Men det är ingen dramatisk skillnad, säger Räikkönen.

Målet denna sommar är att samla in rekordstora 3,9 miljoner euro till förmån för barnskyddsarbete. Än så länge ser det bra ut, trots vädret.

Varje dag måste vara lysande

Den allra viktigaste tiden på året inleds denna vecka. Under juli månad är det främst turister, såväl inhemska som utländska, som dominerar bland besökarna och det är nu som spelet avgörs, enligt Räikkönen.

- I juli måste varenda dag på Borgbacken vara lysande. Det räcker inte att vi har 16-20 000 besökare på veckosluten, utan varje dag i veckan måste vara bra. I genomsnitt 13 000 besökare per dag är vad vi satsar på, då håller det för att nå målet, säger Räikkönen.

En vecka till med dåligt väder klarar parken, men om det fortsätter längre än så kan det bli problematiskt.

- Då får vi göra ändringar i marknadsföringen och i priserna på våra produkter. Vi ska absolut nå vårt mål på 3,9 miljoner, om vi så måste skära ner på annat håll, säger Räikkönen.

Regn kan stänga berg- och dalbana

Den som kommer till Borgbacken en regnig och blåsig dag kan förvänta sig att alla attraktioner inte håller öppet. Till exempel tvingades parken stänga fritt fall-attraktionen Kingi på grund av hård vind i söndags. Också Panorama har vindbegränsningar.

- Det är inget vi själva har hittat på, utan det är myndigheter och tillverkare som anger säkerhetsreglerna. Vi stänger också vattenattraktionerna på hösten om det varnas för frost, och om det regnar väldigt mycket så måste den gamla träberg- och dalbanan stängas, eftersom träet sväller så att vagnarna inte kan åka. Det hör ändå till ovanligheterna, konstaterar Räikkönen.

Någon kompensation får man inte ifall vissa attraktioner har stängt, men ett åkband som köpts på förhand kan användas vilken dag som helst, så länge det inte aktiverats. Om det regnar kan man alltid komma en annan dag istället, säger Räikkönen.