Hoppa till huvudinnehåll

Lika utskänkningsregler för alla festivaler

Publik på skrivarholmen i Björneborg 2009.
Alla medhavda drycker hälldes ut vid ingången på årets Puisto Blues i Träskända. Publik på skrivarholmen i Björneborg 2009. Bild: YLE/ Anna Kyhä skrivarholmen

Festivalerna Pori Jazz och Puisto Blues tvingas nu följa alkohollagstiftningen på samma sätt som andra festivaler. Det är första gången man inte får ha med sig några egna drycker i picknick-korgen. De två festivalerna har tidigare varit de enda som haft undantagslov.

Festivalchefen Miikka Porkka säger att festivalen i år tappade en tredjedel av sina besökare till följd av skärpt utskänkningsövervakning. I fjol hade man 9000 besökare, i år bara 6000.

- Vi har hört både på stan och av kompisar att många lät bli att komma för att man inte fick ta med sig egna drycker, säger Porkka.

Upplevdes som orättvist

Puisto Blues i Träskända och Pori Jazz i Björneborg var de enda festivalerna som länge tilläts strunta i utskänkningstillstånd och övervakade utskänkningsområden. Men inför i år ingrep tillstånds- och tillsynsverket Valvira och påminde polisen om att också de här festivalerna ska övervakas för att det ska vara rättvist.

- Vi hade fått anmälningar från allmänheten, myndigheter och dessutom från andra festivalarrangörer om att de här två inte följer lagen, säger Kari Kunnas som är enhetschef för alkoholförvaltingen vid Valvira.

Pori Jazz tror på ett bra år

Den skärpta övervakningen skrämmer däremot inte Pori Jazz arrangörer. De har redan sålt mer biljetter än vanligt så här två veckor före festivalen, berättar vd:n Juha Miikkulainen .

- Vi har tre gånger mer musik än tidigare och biljettförsäljningen går jättebra. Det verkar väldigt lovande, säger Miikkulainen.

Läs också