Hoppa till huvudinnehåll

Nickby sjukhus hade en stor roll med tanke på Sibbos utveckling - patienterna var en naturlig del av gatubilden

Siv Isaksson och Rolf Björkell
Siv Isaksson och Rolf Björkell arbetade på sjukhusområdet i Nickby. Siv Isaksson och Rolf Björkell Bild: Yle/Mikaela Wikström rolf björkell

Nickby sjukhus som fyller hundra år i år påverkade Sibbo på många vis. I och med att mentalvårdspatienter från Helsingfors kom till Sibbo började servicen blomstra och arbetsplatserna öka.

Den 1.7 berättade Siv Isaksson och Rolf Björkell om sina minnen och tankar från tiden då Nickby sjukhus kom till trakten.

Isaksson har i hela sitt liv bott i Sibbo och arbetade tjugoåtta år på sjukhuset. Rolf Björkell, också långvarig Sibbobo, har bland annat varit länge aktiv inom kommunpolitiken.

Nickby sjukhus hade en stor roll med tanke på Sibbos utveckling. Det var därmed också ett stort slag då sjukhuset stängdes för Sibbo och en hel del arbetsplatser och service i samma veva försvann.

- Också patienterna själva gav sin bild åt Nickby säger Björkell. Invånarna i Nickby fick en annan insyn i livet via umgänge med patienterna.

Isaksson instämmer och berättar att det för henne var helt naturligt med patienterna. De fanns med ända sedan hennes barndom som så kallade familjevårdspatienter.

-Patienterna blev som familjemedlemmar. De hjälpte till i hemmet med olika hemsysslor. Det har nog varit en viktig grej för mig berättar Isaksson.

Senare blev sjukhuset också arbetsplats för Isaksson. Hon arbetade på apoteksavdelningen som ansvarig farmaceut. Isaksson upplevde Nickby sjukhus som en bra arbetsplats.

Läs också