Hoppa till huvudinnehåll

Räsänens dagar räknade?

Päivi Räsänen
Päivi Räsänen Bild: Lehtikuva Päivi Räsänen,räsänen

Det ser ut att bli en kamp om ordförandeposten i Kristdemokraterna. Partiets första vice ordförande Sauli Ahvenjärvi skriver på tisdag i ett pressmeddelande på Kristdemokraternas webbsajt att ett ordförandebyte nästa år är sannolikt.

Ahvenjärvi själv ställer sig till förfogande om kandidater behövs.

Yle Uutiset har ringt runt till Kristdemokraternas partiledning och medlemmar av riksdagsgruppen för att ta reda på hur stödet ser ut för nuvarande partiordföranden Päivi Räsänen. Tio personer var beredda att låta Räsänen lämna ordförandeposten, sex önskade att hon skulle fortsätta och fem personer ville inte ännu ta ställning. Fem personer nåddes inte.

Den mest förekommande motiveringen till ett ordförandebyte var att man borde ta vara på den tidigare europaparlamentarikern Sari Essayahs popularitet och välja henne till ordförande. Räsänens värdekonservativa framtoning fick också kritik.

Päivi Räsänen själv säger att hon inte tänker avgå.

- Jag är vald för en tvåårsperiod nästan enhälligt. Jag har inga planer på att avgå som partiordförande eller ändra min profil.

Kristdemokraternas riksdagsgrupps ordförande Peter Östman medger att situationen inte är optimal.

- Det är en olycklig sits för både Päivi Räsänen och hela partiet.

Läs också: Det jäser inom KD
HS: Essayah ordförandekandidat i KD?

Läs också