Hoppa till huvudinnehåll

Telefonproblemen inom Åbo hälsovård fortsätter

Hundratals kopparkablar gjuts en och en ihop med nya ledningar
Hundratals kopparkablar gjuts en och en ihop med nya ledningar Hundratals kopparkablar gjuts en och en ihop med nya ledningar Bild: Yle/Pasi Mäenpää telefonproblem

Hälsovårdens telefonproblem har ännu inte fått någon lösning. Det var på måndag morgon som telefonproblemen upptäcktes.

Man har ännu inte lyckats få telefonerna inom Åbo stads hälsostationer, munhälsovård och rådgivningar att fungera. Problemet har drabbat också stadssjukhuset, Kaskenlinna sjukhus, Tallbackens psykiatriska enheter och företagshälsovården.

Tidsbokningen på hälsostationerna och munhälsovården försågs på tisdag förmiddag med mobiltelefoner som personalen använder för att ringa tillbaka till kunderna med.

Problemet beror på ett omfattande fel i Soneras kablar. Sonera uppskattar att en del av förbindelserna är reparerade redan tisdagen 1.7 och att alla förbindelser är i skick innan onsdag kväll 2.7.

Felet hittades i Kastu

Man har lokaliserat felet till Kastu, och reparationsarbetet är i full gång.. Orsaken till felet är en bunt kablar som blivit våta. Reparationen av detta kräver bland annat grävarbeten.

Alla enheter inom Välfärdssektorn är öppna som vanligt trots felet på telefonerna. Telefonsamtalen till hälsostationernas och munhälsovårdens tidsbokningsnummer styrs till TeleQ-systemet och personalen ringer tillbaka till kunden på mobiltelefoner. Telefonsamtalen till rådgivningarna styrs inte till TeleQ-systemet. Man kan sköta sina ärenden kl. 12-13 på de rådgivningar som är öppna.

Munhälsovården kan ännu inte ringa tillbaka till kunden. I brådskande fall sker tidsbokningen vid informationsdisken (Luolavuorivägen 2 eller Hantverkaregatan 2). Informationen är öppen kl. 8-15.

Patienter som behöver brådskande hjälp vårdas i T-sjukhusets samjour (Keramikfabriksgatan 1). Telefonrådgivning tfn 02 313 8800.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Åboland