Hoppa till huvudinnehåll

Vad gör man med ett överkört djur?

Ren som blivit påkörd av bil.
Ren som blivit påkörd av bil. Bild: Lapplands NTM-central / Erkki Hulkko vägtrafik ren överkörd

Döda djur från tamkatter till rävar kantar beklämmande ofta vägarna så här års. Bilister bör veta hur de ska förfara om de råkar köra över ett djur.

Jenna Kotokorpi är djurskyddsrådgivare vid Finlands djurskyddsföreningars förbund. Hon understryker varje bilists plikt att stanna och se efter om det överkörda djuret klarat sig.

- Då det gäller sällskapsdjur är det bäst att först ringa en veterinär. Också de lokala hittedjursmottagningarna handhar sådana här fall, upplyser Kotokorpi.

- Och om djuret kommit utspringande från gården intill så är det skäl att gå dit och fråga om djuret var deras, eller om de känner till ägaren.

Det kan hända att bilisten tvingas fatta beslut om att avliva djuret. Om man inte förmår göra det själv, lönar det sig att tillkalla hjälp.

- Ibland kan djuret få en sådan chock att det kan tyckas på väg att dö. Man får fråga någon annan om man inte litar på sitt eget omdöme, säger Kotokorpi.

Döda djur bör om möjligt avlägsnas från vägbanan. Vilda djur kan lämnas vid vägkanten, men då det handlar om tamdjur kan hittedjursmottagningen vara till hjälp.

- Man kan ta en bild på djuret, begrava det och skicka bilden till mottagningen. Hundar och katter kan för sin del vara försedda med mikrochips, som gör att ägaren kan spåras.

  • Grattis till studieplatsen- lycka till med bostadsjakten

    HOAS: Nya studerande vill bo eget och centralt.

    Nu har de flesta som sökt studieplats i vårens ansökan fått besked och för många är följande steg att hitta någonstans att bo. Centralt boende i en egen etta är högst på mångas önskelista- men köerna är långa till de populäraste adresserna berättar man både på Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse Hoas och Svenska Studenters Bostadsstiftelse SSB.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes