Hoppa till huvudinnehåll

BK-46 fortsätter i FM-ligan trots allt

BK-46 herrlag i handboll
BK:s handbollsherrar fortsätter i ligan trots allt. BK-46 herrlag i handboll Bild: Yle/ Patric Westerlund handbollsmatch,Raseborg

BK-46:s handbollsstyrelses beslut om att handbollsherrarna ska lämna FM-ligan har fått så mycket kritik att klubben nu ångrar sig.

För en vecka sedan meddelade BK i ett pressmeddelande att herrlaget lämnar mästerskapsserien för spel i den näst högsta serien division 1. Orsaken var att många spelare har lämnat klubben och att de spelare som är kvar är unga.

Men beslutet fick massor med kritik, även på Svenska Yles webbplats. Därför ångrade styrelsen sig och beslöt att igen ansöka om licens till FM-ligan för inkommande säsong 2014-2015. Ansökan godkändes idag (2.7) av handbollsförbundet.

Det betyder att handbollssäsongen fortsätter i vanlig ordning i Sisu Arenan i Karis i höst.

Stödtrupp bakom lyftet

Bakom återtåget till FM-ligan ligger en stödtrupp, som bildades kort efter att beskedet om flytten till division 1 kom. I stödtruppen ingår ett tiotal personer med ett förflutet inom BK-46 och mångsidiga kontakter.

Det är stödtruppen som långt jobbat fram laguppställningen för nästa säsong och även ordnat tränarbytet.

- På sikt ska stödtruppen hjälpa BK att börja jobba på ett modernt och mer professionellt sätt. Det handlar om finansiering, men också mycket annat, säger Jan Silén, styrelseordförande för BK-46.

En av nyckelpersonerna i stödtruppen är Don Björkström.

- BK blöder, men det här är ett plåster vi har lagt på nu, och vi ska fortsätta jobba för att BK igen ska bli bäst på handboll i Finland, säger Björkström. Han påpekar att det inte är fråga om en kupp, utan att man jobbar i bästa samförstånd med styrelsen.

- Det är storartat att en sådan här grupp stiger fram och styrelsen stöder förstås dem helt. Jag vill också varmt tacka förbundet och de andra klubbarna, som visat att man vill ha BK kvar i FM-ligan, säger Jan Silén.

Kihlstedt är ny tränare

Huvudtränaren byter. Christer Lundqvist, som tränade handbollsherrarna förra säsongen, har avsagt sig tränarskapet. Till ny tränare har styrelsen valt Peter Kihlstedt.

Kihlstedt har tidigare tränat damlaget i FM-serien samt varit tränare för föreningens pojklag. Kihlstedt är gammal BK-spelare och har varit med och vunnit många mästerskap för Karisklubben.

Christer Lundqvist fortsätter som tränare för ett av Karisklubbens många pojklag.

Herrlaget som spelar säsongen 2014-2015 består av BK:s egna spelare. Några nyförvärv har man inte aviserat i detta skede.

- Vi kanske inte har ett lag som vinner FM-guld, men vi har ett lag och vi tror på grabbarna. Det blir en otroligt intressant säsong, sammanfattar Jan Silén.

Läs också: