Hoppa till huvudinnehåll

Het spelarmarknad i NHL

Paul Stastny firar mål
Paul Stastny spelar i fortsättningen för St. Louis Blues. Paul Stastny firar mål Bild: Robert Ghement / EPA / AllOverPress usa:s landslag

Inte bara finländare i NHL packar och flyttar. Fria agenter fick börja smida nya kontrakt den första juli och den första dagen av vansinnet bjöd på flera överraskningar.

Centern Paul Stastny, som hittills spelat hela sin karriär för Colorado, gör Jori Lehterä sällskap i St. Louis Blues. Amerikanen ansågs vara en av de största bjässarna på den fria marknaden och valde att skriva på för den redan färdigt offensivt farliga truppen. Stastny själv är hemma från St. Louis.

St. Louis får ändå börja leta efter en ny målvakt efter att Ryan Miller, som St. Louis införskaffade från Buffalo senaste säsong, valde att flytta till Vancouver Canucks. Canucks gjorde sig effektivt av med sina två stjärnmålvakter under den senaste säsongen och svensken Eddie Läck hade stora skor att fylla. Millers val ansågs allmänt vara överraskande, eftersom Vancouver inte hör till de största Stanley Cup-favoriterna, men Millers maka är hemma från området.

Colorado Avalanche har också utan Stastny en väldigt kompetent centertrupp med Matt Duchene, Ryan O’Reilly och Nathan MacKinnon, och valde istället att förstärka vingtrupperna. Veteranen Jarome Iginla överraskade genom att vara klubbens nyförvärv. Iginla har sedan han lämnade Calgary frenetiskt letat efter en klubb att få jaga ett Stanley Cup-mästerskap med och efter misslyckade sejourer i Pittsburgh och Boston flyttar han nu tillbaka till den västra konferensen.

Jussi Jokinens nya klubb Florida Panthers förstärkte truppen också i de lägre kedjorna. Dave Bolland, tidigare i Chicago och Toronto, skriver på ett massivt kontrakt för 5,5 miljoner per år och tidigare Bostontuffisen Shawn Thornton, som mer är känd för att kunna använda knytnävarna än klubban, flyttar också till värmen. Thorntons beslut att flytta från Boston är något överraskande på grund av hans status som Bostonpublikens storfavorit.

Den rutinerade försvarsspelaren Dan Boyle ansågs vara en av de bästa backarna på marknaden, vilket märktes när New York Islanders införskaffade rättigheterna att förhandla ett kontrakt med kanadensaren från San Jose Sharks. Boyle valde ändå att nobba Long Island och skrev istället på för Tampa Bay Lightning.

Kari Lehtonens Dallas Stars sett till att förbättra truppen radikalt inför den kommande säsongen. Dallas stod för dagens största transfernyhet när det kom fram att Ottawa skickat centern Jason Spezza till Texas. Den viktigaste spelpjäsen från Dallas är Alex Chiasson och ett val i den andra omgången i Draften 2015. Den tjeckiska anfallaren Ales Hemsky flyttar också till Dallas. Hemsky spelade den senare parten av den senaste säsongen i Ottawa, före det i Edmonton.

Backduon från Pittsburgh, Matt Niskanen och Brooks Orpik, flyttar båda till Washington Capitals. Niskanen, som visade framfötterna den senaste säsongen med Pittsburgh fick skriva på för sju år och 40 miljoner sammanlagt. Mer defensivt ansvarsfulla Orpik fick nöja sig med fem år och 27,5 miljoner dollar.

En komplett lista på alla fria agenters nya adresser hittar ni här (nhl.com).

Läs också