Hoppa till huvudinnehåll

HS: Vitkindad gås kan sprida diarrésjukdom

Vitkindade gäss.
Eventuellt en smittobärare. (Arkivbild.) Vitkindade gäss. Bild: Yle vitkindad gås

De vitkindade gässen i huvudstadsregionen kan sprida campylobacter. Det här framkommer i en pågående studie vid Helsingfors universitet.

Helsingin Sanomat rapporterar om studien, i vilken man upptäckt campylobacter i de vitkindade gässens avföring. Ett tusental prover har samlats in, och i en tiondel av proverna har man hittat campylobacter. Studien är ännu pågående.

Campylobacter kan orsaka diarré hos människor, och också hundar kan drabbas. Därför uppmanas alla att hålla sig borta från gässens avföring. Vanligtvis sprids bakterierna om avföringen, avsiktligt eller oavsiktligt, hamnar i munnen.

Helsingin Sanomats artikel: Helsingissä pesivien hanhien uloste saattaa levittää ripulia

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen