Hoppa till huvudinnehåll

Målboll - ett spel för dina sinnen

Målbolls vm i Esbo, Japan mot Turkiet (damerna)
Turkiet mot Japan (damerna). Ryska damlaget beaktar matchen från publiken. Målbolls vm i Esbo, Japan mot Turkiet (damerna) maalipallo

Just nu pågår VM i den paralympiska grenen målboll i Finland. I grenen försvarar och anfaller spelarna med alla sinnen utom synen, och publiken måste vara knäpptyst. X3M gick på match och kollade hur det här går till.

Detta är målboll

- Även känd som goalball internationellt.

- Den enda grenen skapad exklusivt för synskadade. Spelet går ut på att utnyttja alla sinnen förutom synen. Grenen kräver total tystand av publiken.

- Uppfanns av tysken Sepp Reindle och österrikaren Hanz Lorenzen efter andra världskriget 1946 för att stöda rehabiliteringen av krigsveteranerna.

- Finalen i målboll spelas 5.7.2014 och kan ses både på Yle Arenan och Yle TV2.

Så här spelar du

- Spelas av tre spelare på bägge laghalvorna. Alla tre spelare fungerar både som "målvakter" och anfallare. Lagen kan även ha högst tre utbytesspelare.

- Alla spelar med tejpade ögon och med förbundna ögon. Före internationella tävlingar så som VM och paralympiska spelen testas deltagarna också av en ögonläkare.

- Spelet spelas med en boll som har bjällror och väger c. 1,25 kilogram. Till utseendet påminner bollen en korgboll.

- Spelplanen är 9m * 18 meter. Båda lagen har ett eget försvarsområde på sex meter och dessutom finns det ett neutralt område på sex meter som bollen alltid måste studsa på.

- En match består av 2 * 12 minuters halvlekar.

Såhär under VM-tider jämför man lätt målboll med fotboll, men den liknelsen brister ganska kvickt. Framför allt för att alla spelar med fastbundna ögon så att ingen säkert ska se var bollen är och alla tre spelarna på plan fungerar som både anfallare och målvakter. Då det egna laget har bollen försöker de få bollen i motståndarens mål, då motståndaren har bollen lyssnar alla noga vart bollen med bjällrorna är på väg och försöker fånga den. Oftast betyder det här att det försvarande laget lägger sig framför målet och försöker stoppa bollen. Publiken måste vara tyst för att inte störa spelet – om de har för mycket oljud kan ett mål dömas till omkast av domaren.

Knäpptyst i publiken

För publiken är erfarenheten annorlunda jämfört med de flesta andra grenarna. I vanliga fall ska man vara knäpptyst, det är endast genast efter mål och vid pauser som publiken har tillstånd att ryta lite hejarrop och hurra för sitt lag. Jag upplevde ändå sporten som ytterst underhållande, speciellt då man börjar jämföra med det som vi vanligen är vana vid. I ena matchen som jag spanade in spelade lagen med nästan samma färgs skjortor, men det spelar ju inte en stor roll i ett spel som spelas med förbundna ögon.

Om man har ögonen och öronen på skaft kan man också njuta av de speciella fintarna som spelarna håller på med. De japanska lagen är exempelvis kända för att försöka distrahera motståndarlaget med diverse ljud så som klappningar och korta spurter. Allt detta skulle givetvis gå en helt förbi om inte hela publiken satt knäpptyst hela tiden. Samtidigt märker man nog, att publiken aldrig är sen med att dra full nytta att föra ståhej då det är tillåtet. Då låter publiken precis som i vilken annan bollsport som helst – korgboll, amerikansk fotboll eller volleyball – för då salen fylls av starka upbeat-låtar och hejaramsor.

Exklusivt för synskadade

På internationell nivå - så som i VM och paralympiaderna – får endast spelare med synskada delta. Nu under vm i Finland testades spelarna av en ögonläkare i tre dagar för att försäkra sig om att synskadan var tillräcklig och åtminstone en spelare lär ha fallit bort efter kontrollen. Oberoende av synskadan tejpas alla spelares ögon fast så att spelet spelas i totalt mörker.

Finland favorit

Efter finska herrarnas guld de paralympiska spelen i London tillhör nu både finska damerna och herrarna till medaljfavoriterna i VM-spelen.
Spana in stämningarna på planen i videoklippen här bredvid och se t.ex. hur målmakeri och byte av spelare går till i denna sport för synskadade.

Herrarnas finalspel sänds ut av Yle 2 på lördagen 5.7. klockan 13:45.

Tävlingens officiella sidor hittar du här: http://www.goalball2014.fi/

Nyligen publicerat - X3M