Hoppa till huvudinnehåll

Nu krävs tillstånd för traktortransporter

Traktor kör på väg.
Traktor kör på väg. Bild: Yle/Sofi Nordmyr Korsnäs,traktorvagn

Från och med början av juli kommer alla traktortransporter utöver de som hör till jord- och skogsbruket kräva trafiktillstånd. Tillståndet ges endast till personer som gått en kurs som kostar över tusen euro.

Den nya lagen förbluffar jordbrukare. Myndigheterna har blivit kontaktade av flera jordbrukare som hittills sporadiskt skött transporter, exempelvis underleveranser, vid sidan av jordbruket.

Man behöver fortsättningsvis inte trafiktillstånd för att frakta sina egna saker och egna jordbruksprodukter som potatis, säd eller virke. Tillstånd krävs inte heller då odlaren transporterar sina egna produkter till försäljning.

Däremot krävs tillstånd alltid vid kommersiella transporter. Med andra ord alltid då man fraktar någon annans ägodelar och får ekonomisk kompensation för det.

Att transportera någon annans båt mot betalning fodrar exempelvis trafiktillstånd, så länge det inte handlar om rent talkoarbete. Tillstånd behövs också vid flyttransporter och bogseringar. Utan lov får man i fortsättningen bara bogsera något till närmaste trygga plats.

Hur får man tillstånd?

Trafiktillstånd för traktorer kan skaffas på kurser i första hand menade för lastbilar. Kursen pågår i en vecka och sedan måste man avklara ett Trafi-prov. Efter godkänt resultat i provet kan man ansöka om trafiktillstånd från NTM-centralen.

Kursen kostar 800 euro, tenten 200 euro och ansökningen 200 euro.

Ari Pihlajavaara, regionchef för Koneyrittäjien liitto, säger att många som hittills har sysslat med traktortransporter har berättat att de nu kommer att sluta på grund av det dyra trafiktillståndet.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes