Hoppa till huvudinnehåll

Ny lag ställer till det för byggbranschen

Peter Öling, vd för Byggtjänst G.West.
Peter Öling, vd för Byggtjänst G.West. Peter Öling, vd för Byggtjänst G.West. Bild: YLE/Juho Karlsson byggtjänst g.west

Uppgifter om byggentreprenader och arbetstagare som arbetar på en byggarbetsplats ska lämnas in till Skatteförvaltningen från och med den första juli. Det här innebär mer jobb för så väl byggnadsinspektörer som företagare inom byggbranschen.

Beställarna av byggarbete ska i fortsättningen anmäla entreprenaduppgifter som de beställt. På en byggplats där arbetet utgörs av minst två entreprenörer har den huvudsakliga genomföraren av byggprojektet en skyldighet att lämna uppgifter om sina arbetstagare till skatteförvaltningen månatligen. För vanliga hushåll gäller lite andra regler.

- Som hushåll måste man bara ge uppgifter om sådana byggtjänster som kräver bygglov och de uppgifterna ges bara en gång före slutgranskningen, säger Kristiina Virmajoki, överinspektör på Skatteförvaltningen.

Orsaken till den nya lagen är kampen mot grå ekonomi. Peter Öling vd för företaget Byggtjänst G.West vet inte riktigt hur han ska ställa sig till den nya lagen.

- Det är lite blandade meningar. Syftet är bra, men är det rätt sätt så kan man fundera på. Slipper de som fuskar fortfarande undan medan de ärliga företagarna får mer uppgifter? undrar Öling.

Öling anser att den nya lagen kommer att medföra mera byråkrati för företagen.

- I måndags hade jag tänkt ha lite semester, men jag har suttit sedan klockan 7 och fyllt i handlingar.

Överbelastade får mera arbete

Granskningsbyggmästare Tommy Wallin från Vasa stad är inne på samma linje med Öling.

- Det blir mera arbete, då vi redan är överbelastade. Antagligen blir det en hel massa extra pappersjobb och redovisning till skattemyndigheter och dylikt, men jag hoppas att det efter lite träning återgår till det normala och man kommer in i rätta rutiner.

Inom byggbranschen är man oroliga över att lagen kommer att öka på kostnaderna för konsumenten.

- Inte genast, men när företagen ser hur mycket det kostar och de får en uppfattning av priset så blir det nog överfört på kunderna så småningom, anser Öling.

På grund av den nya lagen har många byggfirmor försökt få slutsynen gjord före julimånad. Wallin medger att det har varit en boom hos byggnadsinspektörerna under början av sommaren.

- Jo, det har varit rätt så mycket extra jobb och beställningar. Tyvärr har vi inte hunnit med alla som skulle ha önskat få slutsynen utförd före den 1 juli.

Hos Byggtjänst G. West har man hunnit förbereda sig för den nya lagen.

- Ett av våra större jobb vi haft under våren blev färdig i mitten av juni, så där slapp vi undan skyldigheterna. De arbeten vi har på gång här under sommaren visste vi att skulle gå över till juli, så vi har hunnit förbereda oss. Inte har vi nu riktigt panik.

Läs också