Hoppa till huvudinnehåll

Förbjudet ha egen saft med till Pori Jazz

Barnens jazzfestival
Från i år granskas alla väskor innan man får gå in till Pori Jazz Barnens jazzfestival Bild: YLE/Anna Kyhä jazzfestival

Utskänkningslagen tvingar nu också festivalen Pori Jazz att ha bättre koll på innehållet i festivalbesökarnas väskor. Även modersmjölksersättning är i princip förbjuden.

Tidigare blev det känt att det från i år är förbjudet att ha med sig egna alkoholdrycker på festivalområdet, och på grund av risk för smuggling har alla vätskor nu förbjudits.

Till och med juicekartonger med sugrör och modersmjölksersättning är förbjudna.

Mat får man ändå ha med sig till festivalområdet i normal ordning.

- Orsaken är att man inte får avnjuta medhava alkoholdrycker på utskänkningsområdet. Övervakningen och kontrollen blir helt omöjlig om vi tillåter vätskor, säger Juha Miikkulainen som är vd för Pori Jazz.

- Man kan stoppa in egna alkoholdrycker i vilken som läskflaska eller mjölkburk som helst.

Om en mamma med ett spädbarn kommer till porten och har modersmjölksersättning med sig, häller ni då bort modersmjölksersättningen?

- Vi har för det första en garderob på området där man kan lämna sina saker. Det finns också en butik på området där man kan köpa till exempel modersmjölksersättning eller safter. Vi använder förstås också en del sunt förnuft i de här situationerna, säger Miikkulainen.

- Utgångspunkten är att man inte får ta in vätskor på området, och modersmjölksersättningen är en vätska.

Men ni kan alltså göra undantag?

- I vissa lägen använder vi sunt förnuft men vi måste ha klara spelregler och därför går vi ut med att vätskor är förbjudna.

- Om det kommer en mamma med ett spädbarn, vilket knappast händer särskilt ofta, finns det ju ett klart orsakssamband, säger Miikkulainen.

Myndigheten förbjuder inte vätskor

På Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland säger alkoholöverinspektör Heikki Mäki att myndigheterna inte uttryckligen har bestämt att inga vätskor får tas in på området.

- Vi har diskuterat med tillståndshavaren att de måste vara säkra på att kunden inte kan ta sina egna alkoholdrycker till utskänkningsområdet, säger Mäki.

Är det vanligt på festivaler att man inte får ta in några drycker alls?

- På många festivaler har man en ”alkoholgarderob” (alkoholinarikka) där man kan lämna sina drycker. När man kommer ut från området får man sina drycker tillbaka.

- När man har ett sådant arrangemang tar man också bort vatten, läskdrycker och annat.

Är det skäligt att man inte får ta in modersmjölksersättning heller?

- Jag har även hört att det har funnits alkohol där [i modersmjölksersättningen].

- Den som är alkoholtillståndshavaren måste se till hur man gör det. Det kan också vara en diskussion med polisen om hur man gör för att alkohol inte kommer till festivalområdet, säger Mäki.

Artikeln är uppdaterad med Juha Miikkulainens och Heikki Mäkis kommentarer.