Hoppa till huvudinnehåll

Jobbsiffrorna pekar uppåt i USA

Den 5 juni var Dow Jones-index en bit under 17 000.
Dow Jones-index den 5 juni Den 5 juni var Dow Jones-index en bit under 17 000. Bild: EPA/JUSTIN LANE dow jones

Överraskande goda jobbsiffror rapporteras från USA. I juni skapades 288 000 nya jobb, uppger arbetskraftsministeriet. Siffran är avsevärt högre än vad analytikerna räknade med.

Arbetslösheten sjönk samtidigt från 6,3 till 6,1 procent, den lägsta siffran sedan september 2008, hösten då finanskrisen slog till på allvar. Arbetsmarknadsministeriet har också höjt jobbsiffrorna för april och maj. Antalet nya jobb växte med 29 000 jämfört med tidigare rapporter.

Man skulle inte ha kunnat önska sig en bättre rapport, säger en analytiker till nyhetsbyrån Reuters.

Fem månader i rad har över 200 000 nya jobb skapats i den amerikanska ekonomin. Det är första gången sedan teknologiboomen i slutet av 1990-talet som det här händer.

Jobbsiffrorna gav börsen ett lyft och Dow Jones-index klättrade för första gången någonsin över 17 000.

Färre långtidsarbetslösa

Om man i arbetslöshetsstatistiken inkluderar personer som vill jobba, men som har sluta leta efter jobb, eller som arbetar deltid för att de inte hittar heltidsjobb var arbetslösheten i juni 12,1 procent. Den här siffran är nu på sin lägsta nivå sedan oktober 2008.

De långtidsarbetslösa utgör en tredjedel av alla 9,5 miljoner arbetslösa i USA. Den tid som de varit arbetslösa har sjunkit till 13,1 veckor från 14,6 veckor i maj. Siffran för juni är den lägsta på mer än fem år.

Arbetstillfällena ökade inom alla sektorer. Inom servicesektorn var ökningen 236 000. Tillverkningssektorn ökade med 16 000 i juni och har nu vuxit 11 månader i rad. Inom byggnadsindustrin har jobben nu ökat sex månader i rad.

Läs också