Hoppa till huvudinnehåll

Kina förbjuder ramadan i Xinjiang

Muslimer samlas till fredagsbön i provinsen Xinjiang i Kina.
Muslimer samlas till fredagsbön i provinsen Xinjiang i Kina. Muslimer samlas till fredagsbön i provinsen Xinjiang i Kina. Bild: EPA/DIEGO AZUBEL xinjiang

Kina har förbjudit muslimska studenter, lärare och tjänstemän i den oroliga provinsen Xinjiang från att delta i den heliga muslimska fastemånaden ramadan som började i lördags.

Myndigheter i Xinjiang säger att förbudet är avsett att skydda studenter och att förhindra skolor och ämbetsverk från att verka för religion.

Enligt förbud som har satts upp på internet och anslagstavlor i skolor och universitet får lärare inte delta i religiösa aktiviter eller främja sådana aktiviteter bland studenter.

Deltagande i ramadan har förbjudits även tidigare men i år är läget extra känsligt på grund av det upptrappade våldet mellan etniska, muslimska uigurer och inflyttade hankineser.

Säkerheten har skärpts i provinsen efter flera våldsamma incidenter som har krävt tiotals dödsoffer under de senaste månaderna.

Det har också förekommit blodiga terrordåd på andra håll i Kina och myndigheterna lagt skulden på radikala uigurseparatister från Xinjiang.