Hoppa till huvudinnehåll

Koskinen & Sjöholm: Varför granska skärgården?

Peter Sjöholm och Eva-Maria Koskinen vid en strandbjörk
Peter Sjöholm och Eva-Maria Koskinen leder Svenska Yles öppna granskning #FixaSkärgården Peter Sjöholm och Eva-Maria Koskinen vid en strandbjörk Bild: Yle fixaskärgården

Svenska Yle vill granska skärgården tillsammans med dig. Vi vill veta hur Östersjöns miljöproblem syns i din vardag och vad som kunde fixas för att det ska gå att vistas och bo i skärgården bättre. Tipsa oss – så granskar vi!

Vi känner alla till idyllen. Solen som får fjärden att glittra, vågornas kluck mot bryggan och den disiga horisonten som suger till sig blicken. Men vet vi vad som händer under ytan? Och vad händer med infrastrukturen då kommunerna sparar?

#FixaSkärgården

Ett av de mest förorenade haven

Svenska Yles tredje öppna granskning har skärgården som tema och vi har valt två fokusområden. För det första vill vi lyfta fram miljön.

Trots att både Peter och jag har vistats rätt mycket i skärgården blev vi överrakade i vår research. De döda livlösa områdena på Östersjöns botten är nu två gånger så stora som Danmark. Där kan inga djur överleva. Östersjön är också ett av världens mest känsliga och förorenade hav.

Vi vill veta hur det här syns i din vardag. Vilka problem har det lett till? Vi vill veta vad man kunde göra bättre för att hindra att mer näringsämnen rinner ut i havet. Var saknas avlopp? Var brister sopsorteringen?

Skärgårdsservice

Vårt andra fokusområde är förutsättningarna för att vistas och leva i skärgården. Stereotypierna som knyter an till temat är många. Ta till exempel den finlandssvenska fiskaren till Duckräp-snubben vars farsa är rik och äger båt och vik. Vi riktar oss ändå till alla som rör sig på eller nära havet, skäribor, båtfolk och strandnjutare. Uppskattningsvis bor tiotusentals finlandssvenskar i skärgården året om och ännu fler vistas där under somrarna och veckosluten.

Då ekonomin stramas åt är infrastruktur och service en allt större utmaning på flera håll. Vi vill veta hur du har märkt det här? Finns bussförbindelsen kvar? Räcker hamnplatserna till? Är vägen i skick? Hur länge tar det innan räddningsverket når ut till dig?

Vår granskning utgår helt från dina tips. Du kan välja om du skickar in ett bildtips eller om du skriver till oss. Vad tycker du att vi borde rapportera om på svenska.yle.fi, i radio och i tv 21-25.7? Svenska Yle granskar skärgården tillsammans med dig. Delta redan nu genom att tipsa, ta bilder och kommentera på vår webb och i sociala medier.

Läs också

Fixa skärgården